Beste temperatuur om een vloercoating aan te brengen

Wat is de beste temperatuur om een vloercoating aan te brengen? 

De minimumtemperatuur stellen we normaal gesproken op 10ºC. Hoe hoger de temperatuur bij het aanbrengen van een vloercoating, hoe sneller de harding verloopt. Hierbij telt niet zozeer de omgevingstemperatuur als wel de vloertemperatuur. In de winter zal uw balkon te koud zijn, maar ook uw keukenvloer blijft te koud (zelfs ook als u even vooraf de ruimte verwarmt). 

Wat zijn de risico’s van te warm of te koud werken?

Coatings zijn gevoelig voor licht, temperatuur en vocht. Ideaal is om te werken met een vochtgehalte van 60-80%, bij een temperatuur van 10-18 graden en zonder (direct) zonlicht.

Belangrijk: Breng nooit vloercoating aan als de vloerverwarming aan staat. Zet de verwarming 24 uur voordat u gaat verven uit. Na het drogen pas weer langzaam aanzetten.

In welk seizoen kan ik het beste een vloer coaten?

Omdat veel betonvloeren in het najaar en de winter afkoelen en maar langzaam weer wat opwarmen, zijn dit niet de beste seizoenen voor vloercoatings. Een koude vloer leidt tot een tragere harding van de vloercoating, omdat de temperatuur bij het aanbrengen van de vloercoating simpelweg te laag is.

Dit geldt niet voor uw inpandige vloeren: een badkamer, keuken, hobbyruimte, magazijn zijn in veel gevallen voldoende verwarmd. Ons advies is dat u ervoor zorgt dat de temperatuur van de vloer tenminste 12ºC is. Hoe lager de temperatuur van de ondergrond en de ruimte, hoe langzamer een coating doorhardt. Hoe hoger, hoe sneller. En soms is een te hoge temperatuur ook niet goed omdat alles te snel droogt en je daardoor verschillen in lagen krijgt.

Dit heeft ook consequenties bij overschilderbaarheid. Met de planning van uw nieuwbouw kunt u hierop anticiperen: in het voorjaar heeft beton de tijd om uit te harden en is het mooi op temperatuur voor een vloercoating. 

In de datasheet van een vloercoating staat altijd vermeld wat de applicatietemperatuur moet zijn. 

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier