Vloercoating verwijderen

Een veelgehoorde vraag voor een nieuwe schilderklus begint: hoe kan ik een oude vloercoating  verwijderen? Vanzelfsprekend speelt bij het antwoord de vloer in kwestie een rol en de staat van de oude verflaag, maar er zijn toch enkele algemeenheden te geven.

Hoe kan ik een oude vloercoating verwijderen?

Grofweg zijn er drie manieren om vloercoatings zoals vloerverf en betonverf te verwijderen:

  • met afbijtmiddelen
  • branden of föhnen
  • schuren.

Afbijtmiddel: Een oude laag vloercoating verwijderen met een afbijtmiddel kan een goed resultaat geven. Let er wel op dat u het juiste middel kiest. Er zijn producten in de handel die niet geschikt zijn voor vloercoatings. U moet goed opletten wat er in de handleiding staat. Wie de aanwijzingen niet opvolgt, kan schade aanrichten. Een verfspecialist raadplegen is dus aangeraden. Na het gebruik van een afbijtmiddel is het zeer belangrijk dat er goed wordt schoongemaakt. Er mogen geen resten afbijtmiddel achterblijven.

Branden en föhnen: Een andere methode voor het verwijderen van betonverf en andere vloercoatings is branden of föhnen. Beiden zijn een chemische benadering voor het schoonmaken van uw vloer. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen wordt het milieu met deze methoden vrij zwaar belast. Wees dus voorzichtig, ook voor uzelf, want verkeerd gebruik kan tot ongelukken leiden. We raden het dus niet aan.

Schuren: De derde mogelijkheid is meestal de beste: vloercoating verwijderen door schuren. Soms lukt dit goed, bijvoorbeeld als de coating gemakkelijk loslaat, maar er zijn ook veel situaties waarin u beter een professioneel bedrijf inschakelt. Schuren creëert de beste hechting voor de nieuwe vloercoating. U kunt er met een gerust hart een nieuwe laag verf op aanbrengen. Het eindresultaat zal altijd beter zijn dan bij de andere methoden. Ook rubbersporen (auto- en fietsbanden en schoenzolen) worden door schuren gemakkelijk verwijderd.

Het schuren kan met een gewone parketschuurmachine bij anhydrietvloeren en cementdekvloeren. Deze kunt u huren in bouwmarkten en bij verhuurbedrijven van gereedschap. Hebt u een zuiver betonnen vloer dan gebeurt het schuren met een diamantschuurmachine, in combinatie met een industriestofzuiger. Pas hiermee op, want bij verkeerd gebruik richt een diamantschuurmachine schade aan.

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier