Wat is een vloeistofdichte vloer?

Een vloeistofdichte vloer is een vloer die niet lekt, zeggen we weleens. Een vloeistofdichte vloer betekent behalve niet-doorlatend ook niet-absorberend. Het is met andere woorden, een vloer die binnenin droog blijft. En dat is een eigenschap waarmee u grote voordelen behaalt. We leggen het uit.

Een vloeistofdichte vloer isoleert. In een kelder zou grondwater kunnen binnendringen. Een zwembad zou niet alleen oppervlakte verdamping hebben, maar ook een transfer van water naar de omliggende grond.

Welke vloeistofdichte vloeren zijn er?

Een vloeistofdichte vloer kan op meerdere manieren worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met een coating of een gietvloer. De meest betrouwbare vloeistofdichte vloer is een gietvloer. Dit is een afwerkvloer die op een dragende vloer wordt aangebracht door er een dunne afdeklaag over uit te gieten. Vaak gaat het om polyurethaan en epoxy.

In de industrie worden vooral epoxy-(giet)vloeren toegepast vanwege hun bewezen resistentie tegen allerlei zuren. En ook in verband met hygiëne omdat de harde laag zeer goed te reinigen is. In huis komen we vaak gietvloeren van polyurethaan (PU) tegen. Deze hebben als voordeel dat ze niet snel verkleuren onder invloed van zonlicht. Kleur- en glansbehoud is dus groter.

Hoewel van zeer hoge kwaliteit hebben gietvloeren ook een nadeel: ze zijn erg duur. Voor een kwart of een derde van de prijs kunt u een vloercoating aanbrengen die ook vloeistofdicht is.

Waarin verschilt een vloeistofdichte vloercoating van een gietvloer?

Een vloercoating op basis van epoxy en PU is dunner dan een gietvloer, maar geeft wel een zeer sterke en vloeistofdichte toplaag. De ingrediënten zijn immers dezelfde. Alleen zijn vloercoatings door de beperkte dikte minder duurzaam dan een gietvloer en moeten ze na verloop van tijd opgefrist worden. Zoekt u echter een vloeistofdichte vloer, maar hebt u niet het budget voor een gietvloer, is een vloercoating op basis van epoxy of PU een prima alternatief.

Voor vrijblijvend advies bel op 06 - 26839279 of via het contactformulier