Werkwijzer en producten voor marmoleumvloer verven

Gaat u een marmoleumvloer verven? Hieronder leest u welke producten hiervoor geschikt zijn.
Marmoleum bestaat uit linoleum, een mix van lijnzaadolie, hars en kurk/meel. Het woord verwijst naar de marmerachtige textuur van de eerste Marmoleum-producten. Door een linoleum- of marmoleumvloer te coaten verlengt u de levensduur. De vloer gaat er weer als nieuw uitzien. Een coating aanbrengen kunt u zelf doen of aan een professionele schilder overlaten, mits deze de instructies bij de verf volgt. Advies nodig? Bel gerust!

Marmoleum® is een merknaam van Forbo. In het dagelijks spraakgebruik komen we deze naam vaak tegen als synoniem voor linoleum. Het vermelden van de merknaam in dit louter informatief bedoelde artikel moet in deze context worden gezien.

Planning marmoleumvloer verven

Als u marmoleumverf gebruikt, moet u rekenen op twee dagen werk: een voor elke laag. Een primer is niet nodig. Ga er niet al na een dag met tafels en stoelen over schuiven. De verflaag is dan nog niet volledig doorgehard en loopt meer kans op beschadigingen. Een pas geverfde linoleum- of marmoleumvloer is na 5 tot 7 dagen volledig belastbaar.

marmoleumvloer verven

Aanbevolen producten voor Marmoleum verven

Normale vloercoatings hechten slecht op linoleumvloeren zoals Marmoleum. U moet daarom een speciale vloerverf voor kunststof gebruiken. Hoge kwaliteit kunststofcoating wordt zonder primer worden aangebracht.

Inno Vloerstripper: multifunctioneel schoonmaakmiddel voor het veilig strippen van linoleum, verwijderen van waxlagen en het moeiteloos reinigen/ontvetten van zwaar vervuilde waterbestendige oppervlakken.

Inno Kunststofcoating: vloercoating speciaal voor Marmoleum/linoleum en andere kunststof oppervlakken zoals pvc, vinyl en laminaat. Zowel dekkend als transparant leverbaar. Geen primer ( grondverf) gebruiken, als u de vloer grondig hebt ontvet en ontwaxt met de stripzeep.

Populaire kleuren voor een marmoleum vloer zijn:

RAL 9003 RAL 5024 RAL 1037 RAL 2002

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op marmoleumvloeren, de benodigdheden, voorbehandeling en veel meer. Lees ook zeker de technische informatie bij de verf (tevens te vinden op deze website).

Inspectie en voorbehandeling

Marmoleum is zeer duurzaam en van hoge kwaliteit, maar geen enkele vloer is onkwetsbaar. Voordat u gaat verven moet u de ondergrond controleren op scheuren en gaten. Kleinere beschadigingen herstelt u 2-componentenplamuur. Het is verder erg belangrijk om ondergronden van linoleum, zoals Marmoleum, te ontvetten. Gebruik de vloerstripper om de waslaag te verwijderen. Schuren (korrel 120) verbetert de hechting van de vloercoating en is aanbevolen. Wel pas aan beginnen nadat de vloer is schoon gemaakt met de stripzeep.

Heeft u een...

Eerder geverfde marmoleumvloer: Als de oude verf nergens loslaat, hoeft u de oude laag niet te verwijderen. Wel goed reinigen en mat schuren voordat u nieuwe coating aanbrengt.

Ander merk linoleumvloer: Alle info die u hier vindt over Marmoleum is ook van toepassing op andere linoleumvloeren.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller geschikt voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Laat de Vloerfix drogen (dit duurt enkele uren) en schuur daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Lees onze handleiding over vloercoatings aanbrengen en neem de technische informatie bij de verf door. Volg de instructies. Dat is de beste manier om problemen achteraf te voorkomen.
 • Niet elke vloerverf die vermeldt geschikt te zijn voor linoleum is ook werkelijk goed genoeg voor deze speciale ondergrond. Een langdurige hechting krijgt u alleen met kunststofcoating zoals wij hier aanbevelen.
 • Gaat u een marmoleumvloer verven, dan is ontvetten met een vloerstripper essentieel. Anders hecht coating slecht op marmoleumvloeren. Vet en achtergebleven wax zijn hoofdoorzaken van loslatende verf.
 • Een primer is afgeraden bij kunststofcoating, maar u moet wel schuren voor een goede hechting. Hiermee haalt u ook oppervlakkige krassen weg. Een schuurmachine huurt u bij de bouwmarkt. Na afloop wel even stofzuigen.
 • Een dag voordat u gaat verven schakelt u eventuele vloerverwarming uit. Wacht na het verven enkele dagen met het vol open zetten van de vloerverwarming om het droogproces niet te verstoren.
 • De eerste laag vloercoating brengt u direct op de marmoleumvloer aan. De tweede laag komt een dag later.
 • De twee componenten van kunststofcoating moeten direct voor gebruik mechanisch worden gemengd. Dit doet u met een mixer op een boormachine.
 • 2-componentenverf heeft een beperkte verwerkingstijd: twee uur. Hierna is de coating ongeschikt om nog aan te brengen. Meng dus niet te veel ineens.
 • Houd u aan het aanbevolen verbruik. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten. Te dik of te dun aanbrengen is niet goed voor de hechting.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke verflaag. Tussen de haren van een oude roller zitten altijd stukjes hard geworden verf van de vorige keer.
 • Om de kleur langer te beschermen kunt u een extra transparante toplaag aanbrengen. Dit kan met dezelfde coating (ook transparant leverbaar).
 • Voordat de vloer zwaar belast kan worden moet 5 tot 7 dagen wachten. Erover lopen gaat al na een dag, maar wees nog wel voorzichtig.
 • Verf over? Lever deze dan in als chemisch afval bij de milieustraat in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor marmoleum

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies. Wij vertellen graag meer over een marmoleumvloer verven.