Werkwijzer en producten voor betontegel verven

U wilt een betontegel verven? Dat kan met de juiste betoncoatings. Betontegels (ook wel trottoirtegels of stoeptegels genoemd) zijn in Nederland het meest voorkomende plaveisel op het trottoir. Ze worden ook toegepast als bestrating van terrassen bij woningen. Vaak zijn ze vervaardigd van (grijs) beton en hebben ze een ruwe en open structuur. Hier leest u welke vloercoatings wij aanbevelen voor een betontegel. Een betontegelcoating aanbrengen kan zowel zelf gedaan worden als door een schilder. Advies nodig? Bel gerust voor vrijblijvend advies.

Planning betontegel verven

Houd de weersverwachting in het oog als het om buitentegels gaat, en wacht enkele dagen na het schoonmaken voordat u aan de slag gaat, zodat u weet dat de tegels droog zijn. Plan voor uw werkzaamheden één dag voor elke laag coating. Twee dagen dus voor twee lagen, maar soms is een derde laag nodig. Houd hierna rekening met enkele dagen droogtijd. Pas geverfde betontegels zijn na een week volledig belastbaar.

betontegel verven

Aanbevolen coatings betontegels verven

Grindvloer Coating: Oplosmiddelvrije coating speciaal voor grindvloeren en grindtegels. Op waterbasis. Is een 2-componentenverf op basis van epoxy, met een verwerkingstijd van 2,5 uur. Niet afsluiten na mengen.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente PU-coating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen.

Populaire kleuren voor een betontegel zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 9018 RAL 9001

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over vloercoatings op betontegels aanbrengen, benodigdheden en andere aandachtspunten. Lees ook de technische datasheet bij het product van uw keuze.

Inspectie en voorbehandeling

Begin altijd met een inspectie van de tegels, het trottoir of terras. Buiten zult u vooral vuil en aanslag tegenkomen. Dit stelt hoge eisen aan de reiniging. Betontegels buiten maakt u het best schoon met de hogedrukreiniger. Zet de straal op een minimaal vermogen om de voegen niet te beschadigen. Schuren is niet nodig als u de vloer op deze manier hebt behandeld. Wel goed laten drogen.

Benodigdheden betontegel verven

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor betonverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan beschermmateriaal voor gras en planten, en afplaktape voor randen.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Ook voor een betontegel verven geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings en raadpleeg de technische informatie bij de producten. Zo voorkomt u fouten.
 • Geen enkele coating hecht goed op vet. Maak de betontegels daarom zorgvuldig schoon met een speciale ontvetter. Wij raden Inno Vloerreiniger aan.
 • Om betontegels in de buitenlucht schoon te maken, is een schrobmachine of hogedrukreiniger erg handig.
 • Betontegels zijn poreus en dus sterk zuigend. Dit betekent dat ze meer verf opnemen dan gesloten tegels. Houd rekening met een verbruik van 1 kg per 4 m2 bij de eerste laag. Bij de tweedde laag ligt het verbruik wat lager. Ook kan het nodig zijn om drie lagen aan te brengen in plaats van de gebruikelijke twee.
 • Een primer is bij betontegels buiten niet per se nodig.
 • Plan uw verfklus echt ruim op voorhand. Betontegels moeten helemaal droog zijn voordat u begint.
 • Verwijder mossen en vergeet niet om de vloer stofvrij te maken. Ruim eventueel gras, takjes en ander tuinafval op.
 • Let erop dat u 2-componentencoatings maar korte tijd kunt gebruiken nadat ze gemengd zijn. Dit komt omdat het verharden begint bij het mengen. De potlife vindt u op de technische datasheet. Lees ook de instructies voor het mengen.
 • U kunt als extra bescherming een transparante PU-coating over de grindvloercoating aanbrengen. Zeker aangeraden, omdat deze de schadelijke werking van UV-licht tegenhoudt.
 • Laat de verf goed uitharden. Hoewel de stoeptegels na 24 uur weer beloopbaar zijn, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat u ze weer volledig kunt belasten.
 • Meng de 2-componentencoating zorgvuldig met een verfmixer op een (accu)boormachine. Meng op een laag toerental om luchtbellen te vermijden.
 • Houd u aan de verbruiksgegevens zoals aangegeven bij aankoop. Verf niet te dik, maar ook niet te dun. Houd rekening met de sterke zuiging van open grindvloeren.
 • We adviseren voor elke laag een nieuwe roller. Omdat 2-componentenverf meteen uithardt, zijn oude rollers niet herbruikbaar.
 • Nog betoncoating over? Lever deze dan in bij het verzamelpunt voor chemisch afval in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor betontegels

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.