Werkwijzer en producten voor houten vloer verven

Een houten vloer verven kan zowel dekkend als transparant. Gaat u op een houten vloer coating aanbrengen, hebt u wel een vloercoating nodig die overweg kan met de bijzondere eigenschappen van hout. Hieronder leest u welke producten wij aanraden voor het verven van houten vloeren. Een houtcoating op een vloer aanbrengen kunt u gemakkelijk zelf doen maar ook overlaten aan een professionele schilder. Advies nodig? Bel gerust!

Planning houten vloer verven

Het aanbrengen van een coating op houten vloeren duurt minimaal twee dagen: een dag voor elke laag. Is de ondergrond sterk zuigend, moet vooraf een primer worden opgezet. Dit is een extra dag. Onze transparante Inno Houten Vloer Coating is na zes uur beloopbaar, maar pas na een week volledig belastbaar.

houten vloer verven

 

Aanbevolen producten voor houten vloer verven

Hout krimpt en zet uit onder invloed van temperatuur en vocht. Een vloercoating voor hout moet daarom met de ondergrond meebewegen. Gaat op een houten vloer coating of houtverf aanbrengen, moet u dus op zoek naar elastische vloercoating. Het moet bovendien een duurzaam product zijn, omdat hout gevoeliger is voor krassen en overbelasting.

Inno Houtenvloer Coating: topklasse transparante vloercoating waarmee uw hout er ook echt als hout blijft uitzien. U brengt een zeer matte, niet vergelende laag aan die het hout perfect beschermt. Stoot water af en is chemisch resistent. Watergedragen coating en dus thuis te verwerken. Twee componentenverf: moet vooraf mechanisch worden gemengd.

Inno Coatings Topcoat 1K Kleur: watergedragen vloercoating, voor als u een dekkende coating zoekt voor houten vloeren. Ondanks de naam Topcoat 1K ook prima toepasbaar op hout. Mat, elastisch en niet vergelend. Vrij van oplosmiddelen. Deze verf bestaat ook als 2-componentencoating voor vloeren die zwaar belast worden.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op houten vloeren, de benodigdheden, voorbehandeling en veel meer. Lees ook zeker de technische datasheet bij de verf (zie tevens deze website).

Populaire kleuren voor een houten vloer zijn:

Transparant RAL 9016 NCS 0502-B NCS 0502-Y

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

Inspectie en voorbehandeling

Een houten vloer verven vraagt voorbereiding. Inspecteer het hout vooraf op beschadigingen. Barsten en gaten herstelt u met een houtvulmiddel. Onze plamuur Inno Vloerfix is toepasbaar op houten vloeren. Het is voor de hechting van de vloercoating op hout essentieel dat de ondergrond schoon is. Gebruik een goede ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Schuren verbetert de hechting van de vloercoating en is daarom aangeraden. Voor nieuwe vloeren adviseren we korrel 160.

Heeft u een...

Eerder geverfde houten vloer: Als de verf nog in goede conditie is (dus nergens loslaat), hoeft u de oude laag niet te verwijderen. Wel goed schoonmaken en schuren voordat u nieuwe coating aanbrengt.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde vachtroller die geschikt is voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren in houten vloeren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Laat de Vloerfix enkele uren drogen en schuur daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Bereid u zelf zorgvuldig voor. Lees de technische datasheet bij de coating, en volg de instructies. Bekijk ook onze handleiding voor vloercoatings. Hiermee voorkomt u fouten en problemen achteraf.
 • Een opgeruwd houten oppervlak verbetert de hechting van de coating. Gebruik het liefst een parketschuurmachine. Voor nieuwe vloeren adviseren we korrel 160, bij eerder behandelde houten vloeren is korrel 100 meestal voldoende.
 • Haal al het stof weg dat bij het schuren en schoonmaken is vrijgekomen.
 • Plak de randen en plinten af die u niet mee wilt schilderen. Gebruik hiervoor goede kwaliteit schilderstape.
 • Is de ondergrond sterk zuigend, zoals bij beuken of essen, raden we voorbehandeling met een primer aan. Hebt u vragen hierover, raden we aan even met ons te bellen.
 • Inno Houtenvloer Coating bestaat uit twee componenten die u voor gebruik mechanisch moet mengen.
 • Denk aan de beperkte potlife van 2-componentencoating. U hebt maar enkele uren om hiermee te verven, dus meng niet meer dan u in deze tijd kunt coaten.
 • U kunt vloercoating op hout aanbrengen met gewone rollers en kwasten. Gebruik voor het grote werk een roller, voor de hoeken een kwast. Let op de kwaliteit. De haartjes van de kwast mogen niet in de verf achterblijven.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke laag 2-componentenverf.
 • Houd u aan het verbruik zoals aanbevolen bij de productinformatie. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten. Te dik aanbrengen is niet goed, te dun evenmin.
 • Een houten vloer verven met vloercoating doet u in minimaal twee stappen. Let altijd goed op de droogtijden, tussen twee lagen en erna.
 • Werk bij temperaturen tussen 15-20 graden, bij matige luchtvochtigheid. Bedenk dat direct zonlicht de droging versnelt. In dat geval is het raadzaam de coating lichtjes te verdunnen.

Vloercoatings bestellen voor houten vloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.