Werkwijzer en producten voor laminaat verven

U wilt laminaat verven? Dat kan met de juiste laminaatcoating. Laminaat lijkt op hout, maar is uit verschillende lagen en materialen opgebouwd. Vaak gaat het om drie of vier lagen, waarbij de laatste kunststof is (vaak melamine). Omdat kunststof andere eigenschappen heeft dan hout of steenachtige ondergronden, moet u speciale verf gebruiken. Hier leest u welke producten we aanraden. Coating voor een laminaatvloer aanbrengen kunt u gemakkelijk zelf doen, of uitbesteden aan een schildersbedrijf. Advies nodig? Bel gerust!

Planning laminaat verven

Als u een kunststofcoating gebruikt, duren de werkzaamheden twee dagen: een voor elke laag. Een primer is niet nodig. Houd wel rekening met enkele dagen droogtijd. Een pas geverfde laminaatvloer is na 5 tot 7 dagen volledig belastbaar.

Aanbevolen coatings voor laminaatvloeren verven

Inno Laminaatcoating: vloercoating speciaal voor laminaat en andere kunststof oppervlakken zoals pvc, vinyl en linoleum. In alle kleuren leverbaar. Geen primer nodig, als u de vloer grondig hebt ontvet.

Inno Topcoat 2K: de transparante versie van deze topcoating kunt u gebruiken voor een extra, doorzichtige beschermlaag over de laminaatcoating heen.

 

Populaire kleuren voor een laminaatvloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 9006 RAL 7016

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op laminaat en andere vloeren, de benodigdheden, voorbehandeling, werkwijze en veel meer. Lees ook zeker de technische datasheet bij het product.

Inspectie en voorbehandeling

Laminaat is vooral thuis erg populair. Hoewel het materiaal erg sterk is, kunnen oudere laminaatvloeren toch beschadigd zijn. Inspecteer daarom de vloer grondig en herstel waar nodig. Voor een goede hechting raden we aan de vloer grondig schoon te maken en daarna licht op te schuren met korrel 120 tot 180. Dit kan met een parketschuurmachine. Schuren verbetert de hechting van de verf aanzienlijk en is daarom altijd aangeraden bij laminaat.

Hebt u een...

 • Eerder geverfde laminaatvloer: Als de verf nog in goede conditie is (nergens loslaat), hoeft u de oude laag niet te verwijderen. Wel grondig schoonmaken en opschuren voordat u nieuwe coating aanbrengt.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel kleinere gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. . Dit is ook mogelijk bij laminaat en andere kunststof vloeren. Laat de Vloerfix drogen en schuur daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Laminaat verven is niet moeilijk, maar het is altijd zaak de instructies nauwgezet op te volgen. Problemen met vloercoating ontstaan meestal bij het aanbrengen. Voorkom fouten en lees daarom onze handleiding over coatings en de technische datasheet bij de verf.
 • Gebruik geen standaard-betonverf of parketlak, maar uitsluitend een gespecialiseerde laminaatcoating of kunststofcoating. Gewone coatings hechten niet goed op laminaat.
 • Ontvetten, schuren en stofzuigen zijn essentieel voor de hechting van de verf. Besteed hier ruim aandacht aan. Vooral huidvet kan hechtingsproblemen geven.
 • Schuur niet te hard: licht opruwen is voldoende. Een parketschuurmachine huurt u bij de bouwmarkt.
 • Hebt u vloerverwarming? Zet deze dan uit, zo'n 24 uur voordat u begint. Na het verven geleidelijk weer inschakelen.
  Gebruik nooit een primer of grondverf in combinatie met de kunststofcoating.
  De eerste laag moet direct op de vloer worden aangebracht. De volgende dag de tweede laag.
 • Een transparante toplaag bovenop een dekkende verf geeft extra bescherming en houdt de kleur langer mooi.
 • Laminaatcoating is op basis van twee componenten. Deze moet u direct voor gebruik mengen. Let op de potlife: 2-componentenverf moet binnen twee uur worden aangebracht, anders is het product te hard.
 • Begin in de hoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar achteren, eerst in een verticale baan en daar overheen een horizontale beweging om de verf te verdelen. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan.
 • De beloopbaarheid is belangrijk voor het aanbrengen van de tweede laag. Meestal is een dag wachten het handigst. Voordat de vloer voldoende is uitgehard om zwaar te belasten, moet u gemiddeld 5 tot 7 dagen wachten.
 • Houd u aan de aanbevolen dikte. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten. Te dik is niet goed, te dun evenmin.
 • Gebruik voor elke coatinglaag een nieuwe roller. Voor hoeken en raden adviseren we een kwast.
 • Afplaktape verwijdert u voordat de coating droog is. Is de verf toch al behoorlijk hard, snijd de tape dan met een stanleymes voorzichtig in, en trek daarna los.
 • Laminaatcoating is chemisch afval. Spoel resten dus niet door de wc maar brengt ze naar de milieustraat in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor laminaat

Alle hierboven genoemde producten voor laminaat verven kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.