Werkwijzer & producten voor linoleum verven

Gaat u linoleum verven? Hier leest u welke producten het meest geschikt zijn. Linoleum is een mix van lijnzaadolie, hars en kurk/meel. Dit mengsel is vastgeplakt op een jute laag. Het is sterk en duurzaam, maar eenmaal versleten zijn ze lastig te verwijderen. Door een linoleumvloer te coaten verlengt u de levensduur aanzienlijk en geeft u de vloer een fris nieuw aanzien. Een linoleumcoating aanbrengen kan zowel zelf gedaan worden als door een professionele schilder. Advies nodig? Bel gerust!

Planning linoleum verven

Als u linoleumverf gebruikt, duren de werkzaamheden twee dagen: een voor elke laag. Een primer is niet nodig. Houd wel rekening met enkele dagen droogtijd. Pas geverfd linoleum is na 5 tot 7 dagen weer volledig belastbaar. Hoewel je er de volgende dag al op kunt lopen, is het niet verstandig om er dan met tafels en stoelen over te schuiven. De vloer is dan nog niet volledig doorgehard en loopt meer kans op beschadigingen. Beter even wachten.

linoleum verven

Aanbevolen producten voor linoleum verven

Heel belangrijk bij linoleum is dat u een geschikte vloercoating gebruikt. Normale vloerverf hecht meestal slecht op linoleum en andere kunststof oppervlakken. U moet daarom een speciale kunststofcoating gebruiken. Voordeel: u heeft geen primer nodig. Dit is zelfs afgeraden als u onderstaande producten gebruikt.

Inno Vloerstripper: multifunctioneel schoonmaakmiddel voor het veilig strippen van linoleum, verwijderen van waxlagen en het moeiteloos reinigen/ontvetten van zwaar vervuilde waterbestendige oppervlakken.

Inno Kunststofcoating: vloercoating speciaal voor linoleum en andere kunststof oppervlakken zoals pvc, vinyl en laminaat. Zowel dekkend als transparant leverbaar. Geen primer ( grondverf) gebruiken, als u de vloer grondig hebt ontvet en ontwaxt met de stripzeep.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op linoleumvloeren, de benodigdheden, voorbehandeling en veel meer. Lees ook zeker de technische datasheet bij de verf (zie ook onze website).

Inspectie en voorbehandeling

Linoleum komen we in zowel woningen als bedrijven tegen. Het is zeer duurzaam, maar niet onkwetsbaar. Controleer daarom goed op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten. Deze kunt u herstellen met plamuur. Het is verder erg belangrijk om linoleum te ontvetten en te ontwaxen. Gebruik hiervoor de vloerstripper. Schuren verbetert de hechting van de vloercoating en is daarom aangeraden. Korrel 120 geeft doorgaans een goed resultaat. Schuren mag pas nadat de vloer is schoon gemaakt met de stripzeep.

Heeftt u een...

 • Eerder geverfde linoleumvloer: Als de verf nog in goede conditie is (nergens loslaat), hoeft u de oude laag niet te verwijderen. Wel grondig schoonmaken en licht opschuren (mat schuren) voordat u nieuwe coating aanbrengt.
 • Marmoleumvloer: Marmoleum is een merk van Forbo. Het is qua samenstelling identiek aan andere linoleumvloeren. Alle info die u hier vindt over linoleum verven is dus ook van toepassing op Marmoleum.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik voor linoleumverf een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren in linoleum met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Laat de Vloerfix drogen en schuur daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Bereid u zelf voor. Lees onze handleiding over coatings en de technische datasheet bij de verf, en handel ernaar. Linoleum verven is niet moeilijk. Problemen met vloerverf ontstaan bijna altijd door een fout bij de voorbehandeling of het aanbrengen.
 • Soms leest u op blikken betonverf dat u deze ook op linoleum kunt gebruiken. Wees hier voorzichtig mee. De beste hechting krijgt u met kunststofcoatings. Kies liever daar voor.
 • Ontvetten met een vloerstripper is essentieel voor de hechting van de vloercoating op linoleum. Achtergebleven vet is een van de grootste boosdoeners bij loslatende verf. Zorg ervoor dat de vloer droog is voordat u verder gaat.
 • Hoewel een primer niet nodig is, raden we wel aan te schuren. Dit verbetert de hechting van de coating. Haalt oppervlakkige krassen weg.
 • Na het schuren altijd even stofzuigen.
 • Hebt u vloerverwarming? Zet deze dan uit, zo'n 24 uur voordat u begint. Na afloop mag de verwarming weer aan, maar zet hem niet meteen vol open.
 • De eerste laag brengt u direct op de vloer aan. Voor de tweede laag wacht u een dag.
 • Hoewel niet per se nodig, geeft een transparante toplaag bovenop een gekleurde laag extra bescherming, en houdt u de vloer en kleur zo langdurig mooi.
 • Ook kunststofcoating is 2-componentenverf. Dit betekent dat de verwerkingstijd kort is: twee uur. Houd dit in de gaten.
 • De twee componenten moeten direct voor gebruik mechanisch worden gemengd. Dit doet u met een verfmixer op een boormachine.
 • Hoewel u een dag later al over de vloer kunt lopen, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat de vloer voldoende is uitgehard om zwaar te worden belast.
 • Houd u aan het aanbevolen verbruik. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten. Te dik of te dun aanbrengen kan slecht zijn voor de hechting en beïnvloedt het drogen.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke verflaag. Tussen de haren van een oude roller zitten altijd stukjes hard geworden verf van de vorige keer.

Vloercoatings bestellen voor linoleum

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over linoleum verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.