Werkwijzer en producten voor vloertegels verven

Vloertegels verven kan, áls u de juiste primer en vloercoatings gebruikt. Tegels komen we veel tegen in badkamers en keukens, maar ook in woonkamers en bedrijfsruimtes. De locatie is minder belangrijk. Bij tegels is vooral de hechtlaag enorm belangrijk. Harde, geglazuurde tegels hebben een dunne glasachtige laag. Deze is niet poreus. Daarom moet u hiervoor een speciale tegelprimer gebruiken. Anders kan de verf niet goed hechten. Ook is de voorbehandeling belangrijk.

Hier leest u welke vloercoatings wij aanraden voor tegelvloeren. Het aanbrengen van de tegelverf kunt u zelf, of uitbesteden aan een schildersbedrijf. Advies nodig over vloertegels verven? Bel gerust!

Planning voor vloertegels verven

De werkzaamheden duren twee dagen bij poreuze tegels: een dag voor de primer en eerste toplaag, tweede dag voor bovenste laag. Bij niet-poreuze tegels rekent u drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Houd verder rekening met enkele dagen droogtijd. Pas gecoate tegels zijn na een week volledig belastbaar.

vloertegels verven

Aanbevolen vloercoatings voor vloertegels verven

Welke primer u moet gebruiken hangt af van het type tegel. U brengt van een primer altijd één laag aan. Daarna werkt u af met twee lagen tegelverf voor een duurzame vloercoating. Een transparante toplaag biedt extra bescherming.

Inno Tegelprimer: Unieke primer die voor een extreem goede hechting zorgt op keramische ondergronden. Denk hierbij aan keramische en geglazuurde tegels, emaille en glas. De oplossing voor niet-poreuze tegels.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Alleen voor poreuze tegels, bijvoorbeeld betontegels.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente vloercoating, zeer geschikt voor vloertegels. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten tegelverf voor zwaarbelaste vloeren. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een tegelvloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 7016 RAL 9005

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op tegels, benodigdheden, werkwijze en veel meer. Lees ook de technische productinformatie bij de blikken (tevens te vinden op deze website).

Inspectie en voorbehandeling

Voordat u begint, moet u de vloertegels inspecteren. Zijn het poreuze of niet-poreuze tegels? Een handige manier om hierachter te komen is door water te sprenkelen over de vloer. Blijven de druppels als pareltjes liggen, dan is de tegel niet-poreus. Trekken ze erin, dan hebt u poreuze tegels.

Heeft u een...

Poreuze tegelvloer: Het volgende is belangrijk om een goede hechting te krijgen. Reinig de vloer grondig met een sterke ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Breng hierna Tegelprimer flinterdun aan! Alles raken maar dun aanbrengen. Na 1 uur moet de eerst toplaag vloercoating aangebracht worden. De volgende dag de volgende laag!

Niet-poreuze tegelvloer: Goed schoonmaken, eventueel licht opschuren en dan een vloerprimer aanbrengen. Hierna de tegelverf aanbrengen.

Eerder geverfde tegelvloer: Is de vloer eerder geverfd en is de verflaag nog in goede conditie, dan is een primer niet nodig. Wel schoonmaken en het oppervlak lichtjes opruwen met schuurpapier.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Vloertegels verven is op zich niet moeilijk, maar let wel goed op. Lees altijd onze handleiding en de technische informatie bij de producten. Op die manier voorkomt u fouten en problemen door slecht hechtende verf.
 • Controleer op porositeit door wat water op de vloer te doen. Het verschil tussen poreuze en niet-poreuze tegels is voor een leek niet altijd te zien.
 • Zeker in badkamers blijft vaak huidvet achter op tegels en voegen. Het is heel belangrijk de ondergrond goed te ontvetten. Achtergebleven vet kan de hechting belemmeren.
 • Let bij het aanbrengen van de tegelprimer op de tijd. Dertig minuten tot uiterlijk twee uur na de primer moet de eerst toplaag erop, anders is de primer te droog.
 • Gebruikt u 2-componentenverf, dan moet u de componenten A en B van de tegelverf mechanisch mengen met een verfmixer op een boormachine. Zet de stand niet te hoog, anders komen er luchtbellen in.
 • Let op de beperkte verwerkingstijd van 2-componentenverf (potlife). Vloercoatings harden na het mengen snel uit. Meng dus nooit meer dan u nodig hebt voor één laag, of wat u binnen 2 uur denkt te kunnen verven.
 • Als u bovenop een dekkende vloercoating nog een transparante laag aanbrengt, geeft u extra bescherming tegen krassen en blijft de kleur langer behouden.
 • Zet eventuele vloerverwarming een dag voor de werkzaamheden uit. Na het verven mag de verwarming geleidelijk weer aan.
 • Meestal kunt u na 24 uur over de tegelvloer lopen, maar zwaar belasten kan pas als de vloer volledig is uitgehard. Dit duurt 5 tot 7 dagen. Wees voorzichtig met water. Een natte omgeving vertraagt de droogtijd.
 • Verf de voegen mee. Het is onbegonnen werk om deze mooi af te plakken.
 • Verdeel de tegelverf goed over het oppervlak. Start in de linkerhoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar rechts. Eerst verticaal, dan een horizontale baan.
 • Volg het verbruik zoals aangegeven. Alleen dan brengt u de coating niet te dik, maar ook niet te dun aan.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke laag. Voor hoeken, randen en moeilijk bereikbare plaatsen gebruikt u een kwast.
 • Tussendoor schuren is niet nodig, tenzij er meer dan 48 uur tussen de eerste en tweede toplaag zit.
 • Haal de afplaktape voorzichtig weg voordat de vloercoating is uitgehard. Zit er verf op de tape, gebruik dan een stanleymes om de tape in te snijden.
 • Resten vloerverf zijn chemisch afval en horen niet door het toilet te worden gespoeld.

Vloercoatings bestellen voor vloertegels verven

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over vloertegels verven, tegelverf of primers, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.