Werkwijzer en producten voor cementdekvloer verven

Een cementdekvloer verven doet u met onderstaande vloercoatings. Cementdekvloeren, of vloeren van zandcement, komen we veel tegen in woningen. Het is geen dragende vloer: er is een laag zandcementspecie op een ruwe ondervloer aangebracht. Toch zijn ook cementdekvloeren vaak nog vrij ruw. U kunt er vloerbedekking op aanbrengen maar ze ook verven. Op deze pagina vertellen we welke producten hiervoor geschikt zijn. De vloercoating aanbrengen kunt u zelf doen of uitbesteden aan een professionele schilder. Advies nodig? Bel gerust!

Planning cementdekvloer verven

Vloercoating op zandcementdekvloeren aanbrengen duurt ongeveer drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Houd ook rekening met enkele dagen droogtijd. Na vijf tot zeven dagen is een gecoate cementvloer volledig belastbaar.

cementdekvloer verven

Aanbevolen coatings voor cementdekvloer verven

Breng eerst een primer aan op nieuwe cementdekvloeren. Deze zorgt voor een hechtlaag. Daarna werkt u af met twee lagen topcoating. Vaak wordt voor de bovenste laag een transparante vloercoating gekozen.

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.

Inno Topcoat 1K Kleur: Breed inzetbare betonverf die zowel dekkend als transparant verkrijgbaar is. Zeer geschikt product voor matig belaste vloeren thuis. Goed bestand tegen weekmakers in autobanden. Vergeelt niet.

Inno Topcoat 1K Transparant: universele, transparante 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Voor beton, cement en andere steenachtige ondergronden. Watergedragen en oplosmiddelvrij. Ook voor vloerverwarming.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente topcoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Topkeus voor cementdekvloer verven.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een cementdekvloer zijn:

Transparant NCS 0502-Y RAL 9016 RAL 7037

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op (zand)cementdekvloeren, alle benodigdheden, details over de werkwijze en veel meer. Lees ook zeker de technische productinformatie bij de blikken (ook te vinden op de website).

Inspectie en voorbehandeling

Inspecteer de vloer grondig. U bent er zeker van dat het een cementdekvloer is? Soms wordt dit type vloer met beton verward. Cementdekvloeren zijn echter zachter. U mag daarom geen diamantschuurmachine gebruiken, maar een gewone (parket)schuurmachine met korrel 100 of 120. Zo geeft u de verf voldoende hechting.

Hebt u een...

Nieuwe cementdekvloer: Voordat u gaat verven, moet u het vochtgehalte controleren. Doe dit door een stuk plastic op de vloer vast te tapen. Haal weg na 24 uur. Zit er condens op, moet de vloer nog drogen. Is er geen condens, kunt u beginnen met voorbehandelen.

Eerder geverfde cementdekvloer: Is de oude laag coating nog in een goede conditie? Maak deze dan schoon en schuur hem licht op. Hierna werkt u af met twee toplagen. Een primer is dan niet nodig.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met een 2-componentenplamuur zoals Inno Vloerfix. Zijn de scheuren groot? Behandel ze voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Voorkom fouten en slecht hechting. Lees daarom altijd onze handleiding en de technische informatie bij de coatings en reinigingsmiddelen.
 • Gaat u een cementdekvloer verven, is vooraf schuren belangrijk. Een schuurmachine huurt u bij de bouwmarkt. Met een 400mm-schuurschijf doet u ongeveer 50 m2.
 • Een van de belangrijkste oorzaken van slechte hechting is achtergebleven vet en vuil. Maak daarom grondig schoon met professionele schoonmaakmiddelen.
 • Cementdekvloeren worden veel gebruikt om leidingen in weg te werken. Hebt u vloerverwarming, neem dan een niet-vergelende 2-componentenverf op PU-basis. Zo voorkomt u dat de leiding door gaan schijnen.
 • Hebt u vloerverwarming, zet deze dan 24 uur voor u begint uit. Na het verven mag ze weer aan. Verhoog de temperatuur heel geleidelijk.
 • Gebruikt u 2-componentencoating (aanbevolen), dan mengt u de twee componenten mechanisch met een verfmixer op een boormachine. Doe dit direct voor gebruik.
 • De potlife van 2-componentenverf is beperkt, vaak maar twee uur. Hierna is de coating al teveel ingedikt om nog te gebruiken. Meng dus niet meer dan u in twee uur denkt te verwerken.
 • Breng per dag één laag coating aan. Bij één laag primer en twee lagen topcoating bent u dus na 3 dagen klaar.
 • Een transparante coating als bovenste toplaag geeft extra bescherming aan onderliggende kleurlagen.
 • Begin met verven in de hoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar achteren. Maak eerst een verticale baan en breng daar overheen een horizontale beweging aan om de verf goed te verdelen. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan.
 • Breng vloercoating niet te dik aan, maar ook niet te dun aan. Afwijken van de aanbevolen dikte heeft gevolgen voor de droogtijd en mogelijk ook de hechting.
 • De eerste toplaag mag nog niet volledig zijn uitgehard als u de tweede aanbrengt. We adviseren de tweede laag 12 tot 24 uur na de eerste aan te brengen.
 • Haal de afplaktape weg voordat de coating droog is. Zo vermijdt u scheuren en beschadigingen aan de verflaag. Is de verf al uitgehard, snijd de tape danmet een stanleymes voorzichtig in.
 • Voor elke toplaag moet u een nieuwe roller gebruiken.
 • Hebt u verf over die u niet meer gaat gebruiken, lever deze dan in bij de milieustraat.

Vloercoatings bestellen voor cementdekvloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een cementdekvloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.