Egalinevloer dekkend verven

Soms duurt het even voordat je de juiste oplossing hebt. Een klant van Vloeren Coatings bracht egaline aan op een anhydrietvloer. Aanvankelijk werd de egaline transparant gecoat, maar omdat het resultaat tegenviel, besloot de klant het anders aan te pakken. De egalinevloer dekkend verven bleek de oplossing.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant de egalinevloer dekkend ging verven
  • welke producten hiervoor werden gebruikt
  • hoe het verven van de egalinevloer werd uitgevoerd.

Waarom deze egalinevloer dekkend verven?

De klant had in de slaapkamers op de bovenverdieping een anhydrietvloer met vloerverwarming laten maken. Vaak kan hier meteen een coating op (lees hier meer over anhydrietvloeren verven). Omdat er echter veel putjes en gaatjes in zaten, liet de klant een laag egaline aanbrengen. Zo ontstond een egale, strakke vloer.

Egaline kan helaas niet onbeschermd blijven. Een dergelijke vloer is anders heel gevoelig voor vlekken. De klant besefte dit en koos voor een transparante afwerking met een van onze vloercoatings. Hiervoor moest de vloer eerst geschuurd worden. Daarna werden er Inno Vloerprimer 1K en Inno Topcoat Transparant 2K aangebracht. Maar het oppervlak was niet echt brandschoon toen er gecoat werd, merkte de klant achteraf. Pluisjes en andere vuiltjes bleven zichtbaar in de coating. Ook was de primer niet helemaal streeploos aangebracht wat zichtbaar was door de transparante toplaag.

De klant besloot het toen over een andere boeg te gooien: de egalinevloer dekkend verven. Vloeren Coatings gaf hierover telefonisch advies.

Egalinevloer dekkend verven: aanbevolen producten

 

Inno Topcoat 2K Kleur: 2-componenten vloercoating voor vloeren die zwaarbelast worden. Universele toplaag voor vele soorten vloeren. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Voor binnen en buiten. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, bestand tegen weekmakers en UV-licht, dampdoorlatend en warmtebestendig. In vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar in zijdemat (standaard), zijdeglans en mat.

 

De klant koos in dit geval voor de lichte grijstint Sikkens QN.02.82. Inno Topcoat 2K Kleur is normaal leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Soms is het mogelijk om kleuren van andere producenten zoals Sikkens te bestellen. Neem in dat geval wel vooraf contact op, zodat we de leverbaarheid van die kleur kunnen controleren.

Egalinevloer dekkend verven

Egalinevloer dekkend verven: uitvoering

Voordat de dekkende vloercoating kon worden aangebracht, moest het oppervlak met de transparante toplaag worden opgeschuurd. Dat maakte een nieuwe primerlaag overbodig.

De Topcoat 2K kleur was veel dikker dan de transparante coating, constateerde de klant. De verf werd in twee batches gemengd in plaats van alles in één keer, met de benodigde hoeveelheid afgemeten door een liniaal in de pot te steken (handige tip van Vloeren Coatings). De klant volgde het advies om de hoeveelheid ook echt volgens het aangegeven verbruik aan te brengen, zodat de juiste laagdikte werd bereikt. Dit lukte: de klant had precies genoeg. De tweede laag werd vrij snel na de eerste gedaan: de eerste laag moet niet helemaal droog zijn om de tweede er goed op te laten hechten, had Vloeren Coatings verteld.

De klant is heel tevreden met de hardheid van de toplaag en de krasvastheid. Wel had men achteraf wat bedenkingen over de gekozen kleur. Lichtgrijs kan erg "besmettelijk" zijn: stof en vlekken zijn snel zichtbaar. De klant zou voor een ruimte waarin met schoenen wordt gelopen eerder voor een donkere kleur kiezen. Hier maakte het weinig uit, omdat de vertrekken zich op de bovenverdieping bevonden, waar mensen vooral op sokken lopen.

Ook zelf doen? Volg ons stappenplan in de werkwijzer egaline verven.

Ook een egalinevloer verven met dekkende coating?

Voor vrijblijvend advies over egaline verven en het maken van dekkende vloercoating, of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier