Werkwijzer en producten voor egalinevloer verven

U gaat een egalinevloer verven? Dat doet u met onderstaande vloercoatings. Egaline is een mengeling van onder meer cement en kunsthars dat wordt gebruikt om ruwe vloeren te egaliseren. Het aanbrengen van egaline is een klus voor specialisten. Is de egaline eenmaal droog, kan er vloerbedekking op. Het is ook mogelijk om de egalinevloer te coaten. Op deze pagina vertellen we welke producten hiervoor geschikt zijn. De vloercoating aanbrengen kunt u zelf doen of uitbesteden aan een professioneel schildersbedrijf. Advies nodig? Bel gerust!

Planning egalinevloer verven

Een egalinevloer verven duurt ongeveer drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Houd ook rekening met enkele dagen droogtijd. Na vijf tot zeven dagen is een gecoate egalinevloer volledig belastbaar.

egalinevloer verven

Aanbevolen coatings voor egalinevloer verven

Een primer op nieuwe egalinevloeren is belangrijk en zorgt voor een hechtlaag. Daarna werkt u af met twee lagen topcoating. Voor de bovenste laag kunt u een transparante vloercoating kiezen.

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een egalinevloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 9018 RAL 9001

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

Onze handleiding voor vloercoatings vertelt u alles over het aanbrengen van coating op egalinevloeren, de werkwijze en benodigdheden, en veel meer. Lees ook zeker de technische datasheets bij de blikken (ook te vinden op de website).

Inspectie en voorbehandeling

Elke schilderklus, dus ook een egalinevloer verven, begint met een grondige inspectie. U moet er zeker van zijn welke ondergrond de vloer heeft. Hebt u de egaline zelf laten leggen, is er geen twijfel, maar bij een oudere vloer is het raadzaam de vorige eigenaar te vragen. Vast onderdeel van een voorbehandeling zijn repareren en schoonmaken, schuren en, afhankelijk van de situatie, een primer aanbrengen.

Hebt u een...

Nieuwe egalinevloer: Voordat u gaat verven, moet de vloer goed droog zijn. Meestal duurt het ongeveer een week voordat de egaline helemaal droog is. Controleer het eventueel door een stuk plastic op de vloer vast te tapen. Haal dit weg na 24 uur. Zit er condens op, moet de vloer nog drogen.

Eerder geverfde egalinevloer: Is de oude coating nog in een behoorlijke conditie? Maak deze dan grondig schoon en schuur hem op. Een primer is dan niet nodig. U werkt af met twee toplagen.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met een 2-componentenplamuur zoals Inno Vloerfix. Zijn de scheuren groot? Behandel ze voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Een slechte hechting wordt meestal veroorzaakt door een onzorgvuldige voorbehandeling. Lees daarom altijd onze handleiding en de technische informatie bij de verf en de reinigingsmiddelen.
 • Moet u nog schuren? Huur dan een schuurmachine bij de bouwmarkt. Lichtjes opruwen met korrel 80 of 120 is voldoende.
 • Hebt u vloerverwarming, neem dan een warmtebestendige 2-componentencoating op basis van polyurethaan. Bij niet-warmtebestendige verf is het mogelijk dat de buizen door de vloer heen gaan schijnen en het oppervlak vergeelt.
 • Een dag voordat u gaat verven zet u de vloerverwarming uit. Na het schilderen mag ze weer aan. Wel in stapjes, dus niet gelijk vol open.
 • Gebruikt u 2-componentencoating (aanbevolen voor egalinevloeren), dan mengt u de twee componenten mechanisch met een verfmixer op een boormachine. Doe dit direct voor gebruik.
 • Let op de verwerkingstijd van 2-componentenverf. Deze is vaak maar twee uur. Hierna is de coating te dik om nog te gebruiken.
 • Een transparante toplaag is niet essentieel, maar geeft wel extra bescherming aan onderliggende kleurlagen.
 • Begin met verven in de linkerhoek die het verst van de deur ligt. Maak een verticale baan en breng daar overheen een horizontale beweging aan om de verf goed te verdelen. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan. Werk zo naar de achterste hoek rechts.
 • Wijk niet af van de aanbevolen dikte. Staat er dat 10 liter goed is voor 60 m2, dan moet u na 30 m2 op de helft van het blik zitten. Te dik is niet goed, te dun ook niet.
 • Een egalinevloer verven met topcoating doet u altijd in twee stappen. De eerste toplaag mag niet volledig zijn uitgehard als u de tweede aanbrengt. Breng de tweede laag 12 tot 24 uur na de eerste aan.
 • Haal de afplaktape weg voordat de coating droog is. Zo vermijdt u beschadigingen aan de verflaag. Is de verf al wat hard, snijd de tape danmet een stanleymes voorzichtig in.
 • Gebruik voor elke toplaag een nieuwe roller. Ingedikte 2-componentenverf is niet goed uit te wassen.
 • Hebt u verf over die u niet meer gaat gebruiken, lever deze dan in bij de milieustraat.

Vloercoatings bestellen voor egalinevloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.