Werkwijzer voor betonlook vloer verven

U wilt een vloer met een betonlook? Een betonlook creëren kan met de juiste betonlook verf. Beton kennen we als een hard, steenachtig bouwmateriaal met een stoer uiterlijk. Ook cementdekvloeren en anhydriet hebben een robuuste uitstraling. Veel mensen willen dat bewaren. De oplossing is dan een betonlookvloer. De naam zegt het al: de vloer behoudt de look van het beton (of cement of anhydriet). Onbehandeld laten is echter afgeraden. Anders zal elke druppel koffie een definitieve vlek zijn.

Planning voor betonlook vloer creëren

Plan twee dagen in: een dag voor twee primerlagen, een dag voor een toplaag. Houd hierna rekening met 2-3 dagen droogtijd. Een pas geverfde betonlookvloer is na een week volledig belastbaar.

Aanbevolen betonlook verf

Voor het maken van een betonlookvloer hebt u twee lagen 1-componentsprimer nodig en één laag transparante coating. Deze look is mogelijk op beton, zandcement, anhydriet en met egaline afgewerkte vloeren.

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen. Hiervan brengt u twee lagen aan. Houd hiermee rekening bij het bestellen.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

(TIP) LEES EERST DE VLOERCOATING HANDLEIDING

In onze vloercoating handleiding leest u alles over vloercoating aanbrengen, benodigdheden, vochtgehalte, temperatuur en veel meer. Lees ook de technische datasheet bij het product voordat u start.

Inspectie en voorbehandeling betonlook vloer

Begin altijd met een inspectie van de vloer. Voordat u de vloer gaat voorbehandelen, moet u zeker weten wat voor type vloer het is. Voor een leek is het verschil tussen beton en cementdekvloeren of anhydriet niet altijd te zien. Bij de voorbehandeling maakt dit wel wat uit. Let erop dat elke vloer die u wilt gaan afwerken met een coating geschuurd moet worden.

Heeft u een...

 • Zwaar verontreinigde betonnen vloer: Wilt u deze vloeistofdicht en schoon krijgen, moet u deze eerst stralen. De meeste betonnen vloeren worden weer als nieuw: ideaal om te gaan schilderen. De hechting is zo gewaarborgd.
 • Betonvloer die dicht, gepolijst, gevlinderd is: Voor een goede hechting adviseren we kleine oppervlakken te schuren met een fijne diamantschuurmachine.
 • Betonvloer die open en ruw is: Als de vloer schoon is hoeft hij alleen gestofzuigd te worden en kan er gestart worden met een primer. Is de vloer vies en vet, moet u deze schoonmaken met sterk ontvettende zeep. Anders is stralen een alternatief.
 • Cementdekvloeren, anhydriet of egaline: Ruw het oppervlak licht op met een (parket)schuurmachine, korrel 100 of 120. Zo geeft u de primer en de verf voldoende hechting.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor betonverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Herstel eventuele gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om mee rekening te houden

 • Lees onze handleiding voor vloercoatings en ook altijd de technische datasheet bij het product voor de toepassing, droogtijd, potlife, verwerkingstemperaturen, e.d.
 • Gaat u niet schuren, maar stralen, dan besteedt u dit het best uit aan professionals.
 • Controleer of de vloer voldoende droog is. Is het een nieuw gestorte betonvloer, duurt het drogen vier tot acht weken. Vuistregel 1 cm laagdikte is 1 week wachttijd. Egalinevloeren zijn sneller droog, vaak na een week. Lees hier hoe u het vochtgehalte meet.
 • Verf hecht niet op vuil of vet. Zorg er daarom voor dat de ondergrond schoon, stof- en vetvrij is.
 • Normaal adviseren we bij het verven van vloeren één laag primer, maar voor een transparante betonlook vloer brengt u twee lagen aan van Inno Vloerprimer 1K. Let erop dat er na de tweede laag geen rolbanen zichtbaar zijn.
 • Begin in de hoek die het verst van de deur licht en werk in vakken, eerst in een verticale baan en daar overheen een horizontale beweging om de verf te verdelen. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan.
 • Verf die uit 2 componenten bestaat, kunt u na het mengen maar een beperkte tijd aanbrengen, meestal maar 1 tot 2 uur. Dit noemen ze potlife of verwerkingstijd. Volg de aanwijzingen bij de coating. Meng niet meer dan nodig en u binnen de verwerkingstijd kunt verven.
 • Meng de coating zorgvuldig. Vrijwel altijd moet er mechanisch gemengd worden, alleen met de hand roeren is niet voldoende. Mechanisch mengen kan met een verfmixer die u op een (accu)boormachine zet.
 • Houd het verbruik in de gaten. Vloercoating mag niet te dik, maar ook niet te dun worden aangebracht.
 • Laat de verf goed uitharden! Na 24 uur is de vloer beloopbaar, na 5 tot 7 dagen is de verf uitgehard en kan deze weer volledig belast worden.
 • Als de luchtvochtigheid laag is, droogt verf sneller.
 • Een betonlookvloer is niet mogelijk op een vloer die eerder dekkend is geverfd. Wel kan je het effect benaderen door over te schilderen in een grijstint. RAL-kleuren die beginnen met een 7 zijn allemaal op grijs gebaseerd.
 • Haal de afplaktape weg voordat de verf droog is. Zo voorkomt u beschadigingen aan de verflaag. Is de verf al uitgehard, snijd de tape dan met een stanleymes voorzichtig in.
 • Spoel verfresten niet door de wc of spoelbak. Vloercoating is chemisch afval. Elke gemeente heeft hiervoor voorzieningen.

Vloercoating voor betonlook vloer bestellen?

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over betonlook verf, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.