Werkwijzer en producten voor grindtegels verven

Grindtegels verven kan met de juiste vloercoatings. Onder een grindtegel verstaan we een tegel die bestaat uit grind verzonken in cement. Ze worden vooral buiten gebruikt en daarom ook terrastegels genoemd, al bestaat niet elke terrastegel uit grind. Bij een grindvloer zijn de kiezels vastgezet met epoxyhars in plaats van cement zoals bij grindtegels. Voor de behandeling met vloerverf maakt dit echter niet zo veel verschil. Hieronder leest u welke vloercoatings wij aanraden. Een coating aanbrengen op grindtegels kunt u zelf doen, maar een schildersbedrijf inschakelen kan ook. Advies nodig? Bel gerust voor vrijblijvend advies.

Planning grindtegels verven

Plan voor uw werkzaamheden drie dagen in: een dag voor de primer (indien toegepast), twee voor de toplagen. Houd rekening met enkele dagen droogtijd. Wellicht kiest u voor een transparante toplaag bovenop de dekkende coating. Dit is een dag extra.

grindtegels verven

Aanbevolen coatings voor grindtegels verven

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar. Verbetert de hechting.

Grindvloer Coating: Grindtegels verven doet u het best met deze oplosmiddelvrije coating, speciaal ontwikkeld voor grindvloeren en grindtegels. Op waterbasis. Is een 2-componentenverf op basis van epoxy, met een verwerkingstijd van 2,5 uur. Niet afsluiten na mengen.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Ook voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over vloeren verven, materialen, werkomstandigheden, technieken en veel meer. Lees ook de technische datasheet bij het product voordat u gaat beginnen.

Inspectie en voorbehandeling

Grindtegels op terrassen worden niet alleen vuil door gebruik, maar ook omdat ze blootstaan aan weer, wind en invloeden van de natuur. Controleer de tegels uitvoerig en maak ze heel goed schoon. Zijn er kleine beschadigingen, repareer ze dan. Een primer wordt niet altijd toegepast, maar zal de hechting meestal wel verbeteren.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentenvloercoating. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Voorkom fouten en hechtingsproblemen. Lees daarom onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings. Vergeet ook niet de technische info bij de producten.
 • Grindtegels in de buitenlucht kunt u schoonmaken met een schrobmachine of hogedrukreiniger. Verwijder mossen, gras, takjes en ander tuinafval.
 • Het berekenen van het verbruik bij grindtegels verven is soms lastig. Grindtegels zijn meestal poreus en dus sterk zuigend. Ze nemen meer verf op dan niet-poreuze tegels. Houd rekening met een verbruik van 1 kg per 4-5 m2 bij de eerste laag. Bij de tweede laag ligt het verbruik lager.
 • Niet iedereen kiest voor een primer. Doet u geen primer, kan het wel nodig zijn een derde laag aan te brengen om een goede dekking en duurzaam resultaat te bereiken.
 • Houd rekening met de weersomstandigheden. De tegels moeten droog zijn als u aan de klus begint, en het mag tussendoor en direct na het verven niet regenen.
 • Meng de 2-componentenverf zorgvuldig volgens de instructies. Mechanisch mengen doet u met een verfmixer op een (accu)boormachine. Houd het toerental laag om luchtbellen te voorkomen.
 • Houd rekening met het grotere verbruik vanwege de porositeit van de grindtegels. Daardoor hebt u bij de eerste laag meer nodig dan normaal. Soms is ook een derde laag nodig voor een optimaal resultaat. Wees dus niet te zuinig bij het bestellen.
 • Begin met verven achteraan links en werk naar rechtsachter, eerst in een verticale baan en daar overheen een horizontale beweging. Zorg voor 2 cm overlap met elke nieuwe baan.
 • Een transparante toplaag op basis van polyurethaan over de grindvloercoating zorgt ervoor dat de tegels langer mooi blijven omdat ze dan minder snel vergelen.
 • Laat de verf goed uitharden. Hoewel geverfde grindtegels na 24 uur weer beloopbaar zijn, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat u ze weer volledig kunt belasten.
 • Eventuele afplaktape haalt u weg voordat de verf helemaal droog is. Zo voorkomt u beschadigingen aan de verflaag. Is de coating intussen hard, snijd de tape dan in met een stanleymes en trek los.
 • We adviseren voor elke toplaag een nieuwe roller te gebruiken. Rollers die voor 2-componentenverf zijn gebruikt kunt u meestal niet uitwassen.
 • Hebt u nog coating over? Lever deze dan in bij het chemisch afval in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor grindtegels

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.