Werkwijzer en producten voor monolietvloer verven

Wilt u een monolietvloer verven, dan kunt u hiervoor een transparante of dekkende betoncoating gebruiken. Monolietvloeren komen vooral voor in magazijnen, parkeergarages, fabrieken en andere grote bedrijfsruimtes. Het zijn speciaal behandelde, gevlinderde betonvloeren met een egaal, dicht en glad oppervlak. Veel bedrijven laten deze vloeren ongeschilderd, maar ze zijn prima te verven en daarmee verlengt u de levensduur van het monoliet. Nadat monoliet is geschilderd is de vloer ook vloeistofdicht. Vuil kan makkelijk verwijderd worden en trekt niet meer in de vloer. Hieronder leest u welke vloercoatings wij aanraden voor een monolietvloer. Advies nodig? Bel gerust!

monolietvloer verven

Planning voor monolietvloer verven

Het gaat bij monolietvloeren meestal om grote oppervlakken. Zelf een monolietvloer verven kost veel tijd. De werkzaamheden worden daarom vaak uitbesteed aan professionele schildersbedrijven. De duur is ongeveer drie dagen: een dag voor een primer en dan twee voor minimaal twee toplagen. Wordt er over een groot oppervlak ook nog belijning aangebracht, moet met een dag extra worden gerekend. Het uitharden duurt vijf tot zeven dagen. Pas daarna kan de vloer volledig belast worden.

Aanbevolen coatings voor monolietvloer verven

We raden voor monoliet een primer aan die in één laag wordt aangebracht. Hiermee maakt u een hechtlaag voor de toplagen. De twee toplagen kunnen zowel dekkend als transparant zijn. In bedrijfsruimtes zien we daarnaast vaak verf om belijningen en markeringen aan te geven.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.

Inno Topcoat 2K Pro: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Mocht u de vloer met (auto) banden gaan belasten dan raden wij u de Inno Topcoat 2K Pro aan. Deze is hoog chemisch resistent en zeer goed bestand tegen de weekmakers van autobanden.

Inno Belijningsverf: Sneldrogende coating voor belijningen en markeringen. Heeft een lange potlife en is al na 90 minuten mechanisch belastbaar. Slijtvast en chemisch resistent en geschikt voor gebruik in fabrieken, garages en magazijnen. Verkrijgbaar in alle RAL-kleuren.

 

Populaire kleuren voor een monolietvloer zijn:

Transparant RAL 7035 RAL 7016 RAL 5015

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

 

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

Voert u het werk liever zelf uit? Dat kan. Voordat u aan de slag gaat, raden we wel aan onze handleiding over het aanbrengen van vloercoatings te lezen. Lees ook zeker de technische data bij de blikken (tevens te vinden op de website).

Inspectie en voorbehandeling

Monoliet is heel glad en dicht. Daardoor zijn monolietvloeren gemakkelijk schoon te houden. Wilt u de vloer coaten, is dat gladde wel een nadeel, omdat het de hechting van de vloerverf bemoeilijkt. Daarom is het nodig om een monolietvloer eerst te schuren met een fijne diamantschuurmachine. Bij grote oppervlakken is stralen een goede oplossing, omdat het goedkoper is en minder tijd vergt dan schuren.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde roller bestemd voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kleinere roller of kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Als een coating achteraf problemen geeft, ligt dit meestal aan een fout bij het aanbrengen. Lees daarom altijd de technische info bij de coatings en ook onze handleiding.
 • Bij het aanbrengen van de vloercoating moet u rekening houden met de temperatuur. Ga niet verven als het binnen onder 10 graden of boven 25 graden is.
 • We adviseren om het schuren met een diamantschuurmachine uit te besteden aan professionals. Dit geldt ook voor stralen.
 • Vuil, vet en (te veel) vocht verhinderen een goede hechting. Zorg ervoor dat vloer schoon, droog, stof- en vetvrij is. Gebruik professionele reinigingsmiddelen voor het beste resultaat.
 • Bij nieuwe vloeren adviseren we het vochtgehalte te meten voordat u aan de slag gaat.
 • Omdat monolietvloeren haast altijd zwaar belast worden, raden we 2-componentenverf aan. Deze is sterker en duurzamer dan gewone betonverf.
 • Let erop dat de twee componenten van de coating vooraf juist gemengd worden. Dit gebeurt met een verfmixer op een boormachine.
 • De potlife van 2-componenentverf is beperkt. Dit wil zeggen dat de verf na het mengen binnen ca. 2 uur moet worden aangebracht. Zie hiervoor ook de bijlage.
 • Let op de droogtijd en belastbaarheid van de coating. De verf moet tijd krijgen om uit te harden. Het is onvermijdelijk dat u de monolietvloer enkele dagen niet of maar gedeeltelijk kunt gebruiken. Volledig uitharden kan tot 7 dagen duren.
 • Verf in banen. Begin aan de linkerzijde van de ruimte, zet de roller in het midden van de baan en rol de verf horizontaal naar beide zijden uit, en werk vanuit die positie naar rechts.
 • Bezuinig niet op rollers. Goedkopere rollers zijn niet altijd even rond en verliezen vaak pluizen. Ook de coating die aan de roller kleeft wordt snel hard. Dit maakt de roller onbruikbaar. Gebruik dus een nieuwe voor elke laag.
 • Verwijder afplaktape weg voor de coating droog is. Zo vermijdt u scheuren en schade aan de verflaag. Is de coating uitgehard, snijd de tape dan met een stanleymes voorzichtig in en trek dan los.

Vloercoatings bestellen voor monolietvloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een monolietvloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.