Werkwijzer en producten voor bakstenen vloer verven

Een bakstenen vloer verven gebeurt weinig, maar het is wel mogelijk. Bakstenen vloeren zien we vooral in de tuin, als terrasvloer. Baksteen heeft een vrij open, dus poreuze structuur. Meestal worden zulke vloeren van een coating voorzien die als stofbinder werkt. Zo blijft de vloer gemakkelijk schoon te houden. We noemen dit ook wel sealen. Maar ook dekkend coaten is mogelijk. Hier leest u hoe u dit aanpakt en welke producten hiervoor geschikt zijn. Bakstenen vloeren behandelen kunt u zelf doen of uitbesteden aan een professionele schilder. Advies nodig? Bel gerust voor vrijblijvend advies.

Planning bakstenen vloer verven

Let op de weersverwachting als het bij deze bakstenen vloer om buitentegels gaat. U moet ze alleen coaten op droge dagen. Wanneer u alleen maar een stofbindende vloerolie wilt aanbrengen, Plan voor uw werkzaamheden twee dagen, een dag voor elke laag. Houd rekening met enkele dagen droogtijd. Pas gesealde bakstenen zijn na een week volledig belastbaar.

bakstenen vloer verven

Aanbevolen coatings voor bakstenen vloeren behandelen

Bakstenen vloeren worden vaak transparant afgewerkt met een vloersealer. Een alternatief is dekkend verven (twee lagen). In dat laatste geval adviseren we ook een laag primer.

Inno Vloersealer: Transparante 1-componentcoating op waterbasis, speciaal voor het stofvrij maken en sealen van cementgebonden vloeren. Duurzaam en niet vergelend, tevens prima weerbestendig en dus ook buiten te gebruiken. Vloeit makkelijk en zet stof vast.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.

Inno Topcoat 2K Pro: Oplosmiddelvrije dekkende coating speciaal voor beton, grind en baksteen. Op waterbasis. Is een ultrakrachtige 2-componentenverf op basis van epoxy, met een verwerkingstijd van 2,5 uur.

Populaire kleuren voor een bakstenen vloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 7004 RAL 7009

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over vloercoatings aanbrengen, benodigdheden, verftechnieken en andere punten van aandacht. Lees voor u begint de technische datasheet bij het product (ook te vinden in onze webshop).

 

Inspectie en voorbehandeling

Begin altijd met een inspectie van de bakstenen tegels. Bij buitenvloeren komt u vaak diverse soorten vuil, mossen en sporen van luchtverontreiniging tegen. Een deel hiervan is moeilijk zichtbaar. Gebruik daarom een krachtig schoonmaakmiddel of spuit de vloer schoon met een hogedrukreiniger. Zet de straal op een minimaal vermogen zodat de voegen niet beschadigd worden. Schuren is niet nodig als u de vloer op deze manier behandelt.

Hebt u een…

Eerder dekkend geverfde bakstenen vloer: Is de oude coating nog in een goede conditie, kunt u deze schoonmaken en opschuren, waarna u meteen twee nieuwe toplagen erop kunt zetten. Een primer is in dit geval niet nodig.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gaat u een bakstenen vloer verven met een sealer of vloerolie, gebruik dan een kortharige, harde vachtroller die geschikt is voor vloerolie. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan beschermmateriaal voor gras en planten, en afplaktape voor randen. Ook een verfspuit is mogelijk.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

  • Lees onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings nauwgezet door en raadpleeg de technische datasheets. Zo voorkomt u fouten en hechtingsproblemen.
  • Om bakstenen terrasvloeren schoon te maken, kunt u een schrobmachine of hogedrukreiniger gebruiken.
  • De ideale werktemperatuur voor het sealen van buitenvloeren is tussen 15 en 20 graden Celsius. Bij temperaturen beneden 5 graden wordt de uithardingstijd verlengd.
  • Een primer kan aangeraden zijn bij sterk zuigende ondergronden. Na een laag primer kunt u afwerken met twee lagen sealer of coating.
  • Let erop dat u 2-componentencoatings maar korte tijd kunt gebruiken na menging. De verwerkingstijd staat vermeld op de technische datasheet.
  • Lees de instructies voor het mengen. Mechanisch met een verfmixer werkt het best. Een laag toerental vermijdt de vorming van luchtbellen in de verf.
  • Laat de sealer goed uitharden. Hoewel bakstenen stoeptegels na 24 uur weer beloopbaar zijn, duurt het 5 tot 7 dagen voordat u ze weer volledig kunt belasten.
  • Let op de verbruiksgegevens. U vindt ze op de technische datasheet en in onze webshop. De gegevens zijn afgestemd op het verkrijgen van het beste resultaat. Verf dus niet te dik, maar ook niet te dun. Denk ook aan de sterke zuiging van de ondergrond.
  • We adviseren voor elke laag een nieuwe roller te gebruiken.
  • Hebt u nog coating of sealer over? Lever deze dan in bij het verzamelpunt voor chemisch afval in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor bakstenen vloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een bakstenen vloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.