Werkwijzer en producten voor natuursteen verven

Natuursteen verven is niet altijd gemakkelijk, maar is met de juiste aanpak, primer en vloercoatings zeker wel mogelijk. Natuursteen is er in vele vormen en soorten. De kern bestaat meestal uit gestold magma. Bekende soorten zijn leisteen, marmer en graniet. Ze worden op verschillende manieren beperkt. Soms zijn ze tamelijk poreus, vaak hard en glad. De voorbehandeling is bij natuurstenen vloeren erg belangrijk. Hier leest u welke vloercoatings wij aanraden voor natuursteen. Het aanbrengen van vloerverf kunt u zelf, maar u kunt ook een schildersbedrijf inschakelen. Advies nodig? Bel gerust!

Planning voor natuursteen verven

De werkzaamheden duren twee dagen bij poreuze natuursteen: een dag voor de primer en eerste toplaag, tweede dag voor bovenste laag. Bij niet-poreuze natuursteen rekent u drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Houd rekening met enkele dagen droogtijd.

natuursteen verven

Aanbevolen coatings voor natuursteen verven

De primer is essentieel bij natuursteen. Welke primer u moet gebruiken hangt af van de porositeit. U brengt van een primer altijd één laag aan. Daarna werkt u af met twee lagen vloercoating. Een transparante toplaag biedt extra bescherming.

Inno Tegelprimer: Unieke primer die voor een extreem goede hechting zorgt op harde, gladde ondergronden. De oplossing voor niet-poreuze natuursteen en keramische tegels.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht ruwe, zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Niet gebruiken op gladde oppervlakken.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, zeer geschikt voor tegels. Ook warmtebestendig en geschikt voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Bestaat ook in transparante versie.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een natuurstenen vloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 9018 RAL 9001

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op natuursteen, tegelvloeren, benodigdheden, technieken en veel meer. Lees ook de technische datasheets bij de blikken (productinformatie is tevens te vinden op deze website).

Inspectie en voorbehandeling

Natuursteen verven staat of valt bij een goede voorbereiding. Voordat u begint, moet u de vloer inspecteren. Is het poreuze of niet-poreuze steen? Een handige manier om hierachter te komen is door water te sprenkelen over de vloer. Blijven de druppels als pareltjes liggen, dan is de vloer niet-poreus. Bij een poreuze ondergrond trekt het water snel in. Enorm belangrijk is ook schoonmaken. De ervaring leert dat vet en vuil moeilijk zijn te verwijderen van natuursteen. Gebruik daarom een zeer krachtig schoonmaakmiddel van professionele kwaliteit.

Heeft u een...

Poreuze vloer: Reinig grondig met een sterke ontvetter. Wij adviseren Inno Vloerreiniger. Breng hierna Tegelprimer aan. Dit moet flinterdun. Na 1 uur moet de eerst toplaag vloercoating aangebracht worden. Een dag later doet u de volgende laag.

Niet-poreuze vloer: Goed schoonmaken, eventueel opschuren en dan een vloerprimer aanbrengen.

Eerder geverfde natuursteen: Is de vloer eerder geverfd en is de verflaag nog in goede conditie, dan is een primer niet nodig. Wel schoonmaken en het oppervlak lichtjes opruwen met schuurpapier.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Houd u strikt aan de instructies. Lees de technische info bij de verf, en raadpleeg onze handleiding. Op die manier is de kans op fouten veel kleiner.
 • Natuursteen verven houdt altijd in dat u de oorspronkelijke uitstraling inruilt voor een effen kleur. Het speciale karakter van natuursteen blijft alleen behouden bij een transparante coating.
 • Goed schoonmaken van natuursteen is een belangrijk deel van het succes. Zeker bij natuursteen in badkamers blijft vaakl huidvet achter. Vet belemmert de hechting van vloercoating.
 • Gebruik geen ammoniak maar een professionele industriële zeep of ontvetter. Ammoniak heeft de neiging vet uit te smeren over een groter oppervlak.
 • Vergeet niet de porositeit van de vloer te testen door er water over uit te sprenkelen.
 • Zet vloerverwarming een dag voor de werkzaamheden uit. Na het verven mag de verwarming geleidelijk weer aan. Niet direct vol open.
 • Gaat u tegelprimer aanbrengen op natuursteen, let dan op de tijd. Na een uur moet de eerste toplaag erop, anders verliest de primer aan kracht.
 • Bij 2-componentenverf moet voor gebruik u de componenten A en B mechanisch mengen. Dit doet u met een verfmixer op een boormachine. Zet het toerental niet te hoog, anders is er kans op luchtbellen.
 • De verwerkingstijd van 2-componentenverf is beperkt tot twee uur. Meng daarom nooit meer dan u nodig hebt voor één laag, of wat u binnen 2 uur kunt verven.
 • Start met coaten in de linkerhoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar rechts. Eerst verticaal, dan een horizontale baan, en met een overlap van 2 cm bij elke nieuwe baan.
 • Verf de voegen mee. Het is nauwelijks mogelijk om deze mooi af te plakken.
 • Een transparante laag bovenop een dekkende vloercoating geeft extra bescherming tegen krassen. De geverfde natuursteen blijft langer kleurvast.
 • Meestal kunt u na 24 uur over de natuurstenen vloer lopen, maar zwaar belasten kan pas na 5 tot 7 dagen. Wees voorzichtig met water in de eerste dagen na het verven.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke laag. Voor hoeken, randen en moeilijk bereikbare plaatsen gebruikt u een kwast.
 • Haal de afplaktape voorzichtig weg voordat de verf is uitgehard. Zit er vloercoating op de tape, gebruik dan een stanleymes om de tape in te snijden.
 • Vloerverf is chemisch afval. Spoel resten niet door, maar lever ze in bij de milieustraat.

Vloercoatings bestellen voor natuursteen

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies. Wij vertellen u graag meer over vloeren van natuursteen verven.