De droogtijd van uw garagecoating: waarmee rekening houden?

Wanneer we het over droogtijd van de garagecoating hebben is er snel sprake van verwarring. Zo is er namelijk de droogtijd van een tussenlaag en de droogtijd van de toplaag. Die tijden zijn niet altijd even lang. De ene vloercoating heeft meer nodig dan de andere, en ook primers drogen niet allemaal even snel. Adviezen over de droogtijden van een specifieke verf vindt op de technische datasheet bij de vloercoating. Daarnaast zijn er andere factoren die invloed hebben.

Droogtijd Inno Garagevloer Coating 2K

Wij bevelen voor de meeste garagevloeren de Inno Garagevloer Coating 2K aan. Dit is een watergedragen 2-componentencoating op basis van epoxy. Enkele gegevens over de droogtijd van deze garagecoating:

  • Stofdroog (overschilderbaar): 4 uur bij 20°C
  • Licht belastbaar: 48 uur bij 20°C
  • Volledig belastbaar na: 7 dagen bij 20°C

Temperatuur, laagdikte en droogtijd

Het meest bepalende element voor de droogtijd is de omgevingstemperatuur en daarmee de temperatuur van de vloer. Hoe warmer de omgevingstemperatuur hoe sneller de vloer droogt. En hoe lager de temperatuur hoe langzamer. Wij raden daarom af om de garagevloer te coaten indien de gemiddelde temperatuur lager is dan 12°C. Kunt u de ruimte verwarmen en dus boven deze 12°C krijgen, dan is er geen probleem. Hebt u vloerverwarming, moet u deze voor, tijdens en direct na het schilderen wel uit laten.

Een tweede factor bepalend bij de droogtijd is de laagdikte. Deze is minder bepalend voor de droogtijd als de temperatuur maar hiervoor geldt: hoe dikker de laag, hoe langer de droogtijd. Daarnaast is het raadzaam een drogende vloer nog niet volledig te belasten.

Droogtijd van de tussenlaag

Toch zijn er wel enkele algemene adviezen te geven over de droogtijd van een garagecoating. De droogtijd van de tussenlaag bedraagt in de regel minimaal 16 en maximaal 36 uur, bij een gemiddelde temperatuur van 20°C. Deze droogtijden zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Over het algemeen houden wij een gemiddelde droogtijd aan van circa 20 uur.

Wie te snel aan de volgende laag begint, zal merken dat deze niet goed hecht. In het slechtste geval dient u de toplaag te verwijderen, en de ondergrond opnieuw te schuren. Dat is zonde van uw tijd, geld en had voorkomen kunnen worden. U kunt zelf heel goed testen of de tussenlaag al geschikt is voor het aanbrengen van de toplaag. Indien de tussenlaag niet los laat zodra u een nieuwe baan trek met de roller dan kunt u de toplaag verder aanbrengen.

Lees meer over Inno Garagevloer Coating 2K.

Wanneer de garagevloer belasten?

Na circa 36 uur zal de uiteindelijke vloer droog zijn. Droog maar nog niet geschikt om vol belast te worden. Er zijn twee soorten van vloerbelasting, te weten mechanisch en chemisch. Een mechanische belasting, waarbij er over de vloer bewogen kan worden, is meestal na een dag of drie mogelijk.

Hebt u een 2-componenten garagecoating gebruikt, dan moet u rekening houden met circa zeven dagen voor de volledige chemische resistentie. Ook raden wij u aan de vloer pas met water in contact te laten komen na zeven dagen. Doet u dit eerder, dan bestaat de kans dat er witte vlekken op de vloer ontstaan. Deze zijn soms niet of moeilijk te verwijderen.

Verwerkingstijd

Er is nog een andere "droogtijd" om mee rekening te houden: de verwerkingstijd van 2-componentenverf, ook "potlife" genoemd. Dit is van belang bij het aanbrengen van de coating. Bij dit soort garagecoatings moeten de componenten A en B direct voor gebruik worden gemengd. Zodra een 2-componentencoating gemengd is heb je een bepaalde potlife ofwel verwerkingstijd. Meestal is dit een uur, soms twee uur. Na deze tijd is de verf te dik om nog verder aan te brengen.

Voor vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier