Cementsluier verwijderen? Altijd doen!

Cementsluier verwijderen? Altijd doen!

Cementsluier op uw vloer ontstaat bij het uitharden van de vloer waarbij cementdeeltjes naar het oppervlak komen. U herkent cementsluier als een grijswitte, doffe waas die achterblijft op de vloer na storten of gieten. Moet u deze weghalen en zo ja, hoe?

Op het eerste deel van de vraag kunnen we kort antwoorden: ja. Voor het aanbrengen van een vloercoating moet de cementsluier altijd verwijderd worden en de vloer reinigen. Indien u dit niet doet kunnen er hechtingsproblemen ontstaan met de coating. Bovendien wilt u een mooi en glad oppervlak als resultaat, dat ook na het verven van de vloer goed te onderhouden valt. De waas kan hardnekkig te verwijderen zijn als deze niet snel na de uithardingtijd verwijderd wordt.

Wat is cementsluier?

Cementsluier is een dunne laag van cementresten die achterblijft op de oppervlakken van tegels, stenen of andere vloermaterialen nadat cement is uitgehard. Het ontstaat vaak tijdens het leggen van nieuwe vloeren of het voegen van tegels. Cementsluier kan het uiterlijk van de vloer aantasten en een doffe, troebele film achterlaten, waardoor het oppervlak er onverzorgd uitziet. Het is aangeraden om cementsluier zo snel mogelijk weg te halen, omdat deze zich anders vastzet aan het oppervlak. Niet alleen kunnen de cementresten de hechting van vloercoatings verhinderen, ook schoonmaken is door cementsluier erg lastig.

Cementsluier verwijderen

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het verwijderen van cementsluier:

  • Water en sop

Verse sluier kan veelal met lauwwarm water en sop en een harde borstel goed verwijderd worden.

  • Anti-cementsluier

Er bestaan daarnaast professionele reinigingsmiddelen om cementsluier mee te verwijderen. Let erop dat het middel geschikt is voor uw type vloer voordat u hiermee aan de slag gaat. Volg nauwlettend de aanwijzingen op de verpakking.

  • Schuren

Bij hevige en hardnekkige aanslag kunt u in het uiterste geval cementsluier wegschuren. Voor een echte betonvloer heeft u echter professioneel materieel nodig, een gewone schuurmachine is niet geschikt. Vraag naar een handbetonschuurmachine of een diamantslijpmachine. Indien u niet gewend bent te werken met dergelijk materieel raden wij aan dit door een professional uit te laten voeren.

Is de sluier weg, kunt u verdergaan met de geplande schilderplannen en de vloer verven in de coating van uw keuze. Hoe u dit het best aanpakt, leest u in de werkwijzers voor vloercoatings op deze website.

Komt u er niet uit? Hebt u nood aan deskundig advies over cementsluier of een vloercoating? Schroom dan niet en neem contact met ons op. Wij hebben vele jaren ervaring en adviseren u gratis en vrijblijvend. Bel ons op +31 (0)6 26 839 279.