Vloercoating voor vloerverwarming: even opletten

Vloercoating voor vloerverwarming: even opletten

In veel nieuwbouw treffen we vloeren met vloerverwarming aan. Ook bij renovaties kiezen mensen steeds vaker voor, bijvoorbeeld, lekker verwarmde tegels in de badkamer. Maar stel nu dat je een coating wil aanbrengen op een vloer met vloerverwarming? Kan dat zomaar? We leggen het uit.

Eerst de hamvraag beantwoorden: ja, ook op een verwarmde vloer kan een coating. Maar niet elke.

Een vloercoating zorgt voor een moderne, stoer ogende en betaalbare bescherming van de vloer. Veel nieuwe eigenaren van huizen kiezen ervoor. De ene gaat voor een dekkende vloercoating, de andere voor een betonlook waarbij een transparante coating wordt aangebracht. Het maakt hierbij weinig verschil of je een anhydrietvloer, cement of egalinevloer hebt. De meeste hoogwaardige merken vloerverf passen op alle ondergronden zonder vloerverwarming.

Epoxy coating voor vloerverwarming: nee

Vloerverwarming kan echter een complicerende factor zijn. De reden is de warmte zelf. Gebruik je een vloerverf die ongeschikt is voor vloerverwarming, dan betekent dit meestal dat de warmte op termijn voor verkleuring gaat zorgen. We zien dit bij epoxy vloercoatings. Epoxyverf gaat geel uitslaan als deze langdurig wordt blootgesteld aan hogere temperaturen. Het is ook mogelijk dat er alleen een sterke verkleuring optreedt op de plaatsen waar de buizen van de verwarming lopen.

Het is niet zo dat vloerverf gaat smelten door vloerverwarming, of dat deze gaat bladderen. Maar verkleuringen zijn natuurlijk al onprettig genoeg. Gelukkig zijn die te voorkomen.

PU-coating voor vloerverwarming: ja

Bij het kiezen van vloerverf adviseren we daarom bij voorkeur te gaan voor 2-componentenverf op basis van polyurethaan (PU). Deze is wel zeer goed warmtebestendig en kleurvast. Ook als u afwerkt met een betonlook, kunt u een transparante PU-coating aanbrengen. Daarnaast zijn er ook 1-componentsproducten op basis van acrylaat die bestand zijn tegen vloerverwarming. Hier ziet u een voorbeeld.

En onthoud: vermijd epoxy vloerverf. Voor vloeren zonder vloerverwarming zijn epoxy coatings wél een uitstekende, duurzame en soms de beste oplossing.

Klik hier voor alle vloercoatings in onze webshop die u kunt gebruiken bij vloerverwarming