Zeven vragen over oude vloeren verven

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in faq
Zeven vragen over oude vloeren verven

Door een oude vloer te schilderen krijgt een woning of werkruimte nieuw leven. Het is wel belangrijk om bij eerder behandelde vloeren een paar zaken in het oog te houden. Een oude vloer verven is iets anders dan een nieuwe coaten. De zeven vragen en antwoorden hieronder helpen elke doe-het-zelver op weg.

1. Kan dat wel altijd: een oude vloer schilderen?

Of het nu gaat om hout, beton of een ander materiaal, zolang de vloer in goede staat is en dus geen ernstige schade vertoont, kan elke vloer opnieuw worden geschilderd. Er is wel voorbereidend werk nodig. Zo moeten op zijn minst alle gaten en scheuren zijn hersteld. Soms kan dit betekenen dat een deel van de oude vloer zelfs vervangen moet worden. Dit zijn wel extreme gevallen.

2. Moet ik de oude afwerking verwijderen voordat ik een nieuwe vloercoating ga aanbrengen?

Het is aan te raden om de oude coating voor zover mogelijk te verwijderen voordat je begint met schilderen. Zeker alle loszittende delen moeten weg. Alles hierna opschuren bereidt de ondergrond voor op een nieuwe laag. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf op het oppervlak en voorkomt loslaten van de nieuwe coating.

3. Welk type verf moet ik gebruiken voor een oude vloer?

Het type verf dat je kiest, hangt af van het materiaal van je vloer en je persoonlijke voorkeur. Vloeren Coatings heeft hiervoor speciale werkwijzers ontwikkeld die de verfkeuze gemakkelijker maken. Hier kan je per vloertype zien welke coatings wij aanraden, waarbij we uitgaan van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je leest ook hoe je de verfklus aanpakt.

4. Hoeveel lagen verf heb ik nodig?

Over het algemeen worden twee lagen verf aanbevolen voor een goede dekking en duurzaamheid. Zorg ervoor dat elke laag volledig droog is voordat je de volgende aanbrengt. Dit is meestal na 24 uur.

5. Moet ik een primer gebruiken?

Dit hangt af van de situatie. Het gebruik van een primer raden we altijd aan bij nieuwe vloeren. Bij het schilderen van oude vloeren ligt het aan de ondergrond. Is de oude verflaag nog in goede staat, kan schuren volstaan en is een primer niet nodig. Wanneer de vloer kaal is en al lang niet is behandeld, is het slim om ook een primer op een oude vloer aan te brengen.

6. Hoe bescherm ik de nieuwe kleurlaag tegen krassen?

Om de kleur van de nieuwe coating mooi te houden, raden we een transparante toplaag. Eventuele krassen en beschadigingen worden dan opgevangen door de transparante coating, waardoor de kleur zo goed als intact blijft.

7. Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

De droogtijd varieert afhankelijk van het type verf maar ook van de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Over het algemeen moet je rekenen op minimaal 24 uur droogtijd voordat je de vloer weer kunt belopen. Dit is dus ook de tijd tussen elke verflaag. Tel vervolgens een dag of vijf tot zes erbij op voordat de nieuwe coating volledig belast kan worden.

Nog vragen over het verven van oude vloeren? Op zoek naar persoonlijk advies? Bel Vloeren Coatings op +31 (0)6 26 839 279.