Zeven vragen over houten vloeren verven

Zeven vragen over houten vloeren verven

Een oudere houten vloer verven is op den duur onvermijdelijk vanwege zichtbare slijtage. Maar ook een nieuwe houten vloer kan een behandeling goed gebruiken. Met deze zeven vragen en antwoorden word je op de weg geholpen naar het beste resultaat.

1. Moet ik mijn vloer schuren voordat ik ga verven?

Ja, schuren is essentieel voor een goede hechting van de verf. Schuren verwijdert oude afwerklagen, egaliseert de vloer en zorgt voor een betere opname van de verf. Schuur niet te hard, zeker niet op zacht hout. Zorg ervoor dat je nadien alle stof verwijdert.

2. Welk type verf moet ik gebruiken voor het schilderen van houten vloeren?

Het beste is om verf of beits te gebruiken die speciaal is ontworpen voor houten vloeren. Deze producten zijn duurzaam, slijtvast en bestand tegen krassen en vlekken. Kies een verf of houtbeits op basis van je persoonlijke voorkeur en de gewenste afwerking, zoals glanzend, zijdeglans of mat. Er zijn producten die geheel dekkend, maar ook transparante en semi-transparante (half doorzichtig met kleureffect).

3. Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn houten vloer?

Houd rekening met de rest van je interieur, de lichtinval in de ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Overweeg ook of je een lichte, neutrale kleur wilt voor een ruimtelijk effect, of juist een gedurfde kleur om op te vallen. Vloeren Coatings kan in haast elke kleur verf leveren.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht?

Gebruik hoogwaardige kwasten of rollers en breng de verf aan in lange, gelijkmatige bewegingen. Werk in kleine secties, bijvoorbeeld vlakken van 1 of 2 vierkante meter, en schakel na elke sectie over op het ernaast liggende deel, waarbij je voor een kleine overlap zorgt.

5. Kan ik mijn houten vloer verven als deze al eens eerder is geverfd?

Opnieuw verven kan. Goed nieuws dus als je niet zo tevreden bent of uitgekeken op de oude laag. Zorg er wel voor dat je de oude verflagen verwijdert door te schuren voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe verf. Dit zorgt voor een betere hechting en een mooier eindresultaat.

6. Moet ik grondverf gebruiken voordat ik mijn houten vloer verf?

Grondverf is aanbevolen als je houten vloer poreus is of niet geïmpregneerd. Grondverf zorgt voor een basislaag, bevordert de hechting van de verf en verbetert de duurzaamheid van de afwerking.

7. Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

Het ligt aan de gekozen vloercoating, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kamer. Vaak is een vloer na een dag beloopbaar, maar voor een volledige belasting is het beter tot een week te wachten.

Lees onze werkwijzer houten vloeren verven voor meer info en productadvies.

Nog vragen over het verven van hout met vloerverf? Bel dan Vloeren Coatings op +31 (0)6 26 839 279.