Zeven vragen over linoleum verven

  • Geplaatst op
Zeven vragen over linoleum verven

Linoleumvloeren zijn een duurzame en betaalbare optie voor veel huishoudens. Maar na verloop van tijd kan het nodig zijn om ze een opfrisbeurt te geven. Hier zijn de antwoorden op zeven veelgestelde vragen over het verven van linoleumvloeren.

Even vooraf: het onderstaande geldt ook voor Marmoleum. Dit is een merknaam van linoleumvloeren. In de praktijk worden de begrippen vaak door elkaar gebruikt.

1. Kan ik mijn linoleumvloer verven?

Ja, linoleumvloeren kunnen geverfd worden, ook al zijn er verkopers van linoleum die het tegenovergestelde beweren. Zorg er wel voor dat de vloer schoon, droog en vrij van was of andere afwerkingen is voordat je begint. Gebruik ook de juiste verf.

2. Welke verf moet ik gebruiken?

Gebruik een hoogwaardige vloerverf op PU-basis of een speciaal voor linoleum ontwikkelde verf zoals Inno Kunststofcoating. Deze verven zijn duurzaam en ontworpen om goed te hechten aan linoleumoppervlakken.

3. Moet ik een primer gebruiken?

Een primer is niet nodig als je een speciale linoleumverf zoals de kunststofcoating gebruikt. Wel is het belangrijk om vooraf een vloerstripper te gebruiken, zodat de vettige toplaag verdwijnt.

4. Hoe bereid ik de vloer voor?

Reinig de vloer grondig met een vloerstripper en schuur het oppervlak lichtjes op om de hechting te verbeteren. Verwijder al het stof met een stofzuiger.

5. Hoe breng ik de verf aan?

Breng de verf aan met een roller voor een gelijkmatige dekking. Werk in kleine secties, van bijvoorbeeld een of twee vierkante meter, en volg de instructies van de verffabrikant.

6. Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

Dit hangt af van de verf en de omstandigheden, maar over het algemeen moet je minstens 24 uur wachten voordat je een tweede laag aanbrengt en tot zeven dagen na de laatste laag, voordat je de vloer weer volledig kan belasten.

7. Hoe onderhoud ik mijn geverfde linoleumvloer?

Reinig de vloer regelmatig met een zachte bezem of stofzuiger en dweil met een mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende reinigers en te veel water.

Op zoek naar informatie voor de juiste aanpak? Volg onze werkwijzer linoleum verven.

Nog vragen? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies: +31 (0)6 26 839 279.