Zeven vragen over pvc-vloeren verven

Zeven vragen over pvc-vloeren verven

"Een vloer van pvc of vinyl verven? Dat gaat nooit goed." We hebben het al vaak gehoord. Maar het klopt niet. Pvc-vloeren verven kan wel en het resultaat kan verbluffend mooi en duurzaam zijn. Met onderstaande zeven vragen en antwoorden vertellen wij hoe je dit aanpakt.

1. Kan ik een pvc-vloer met gewone vloerverf of betonverf schilderen?

We raden dit af. De meeste betonverf en vloerverf is ontworpen om in de ondergrond te dringen en hecht onvoldoende op het gladde, ondoordringbare oppervlak van pvc. Daardoor laat gewone vloerverf snel los als deze op pvc is aangebracht. Kies in plaats daarvan voor speciale kunststofcoating.

2. Wat zijn de kenmerken van kunststofcoating die wel geschikt is voor pvc-vloeren?

De kunststofcoating van Inno Coatings hecht, anders dan standaardverf, wel goed op pvc en is duurzaam. Deze kan in twee lagen worden aangebracht voor een mooi resultaat, en is leverbaar in alle RAL-kleuren, zodat de vloer er precies zo uit kan zien als je wilt.

3. Welke voordelen hebben coatings op pvc-vloeren?

Verven is een goedkopere en minder omslachtige oplossing voor het opfrissen van je interieur dan het leggen van een nieuwe vloer. Andere voordelen zijn dat de vloer gemakkelijk schoon te maken is, en de levensduur verlengd wordt, waardoor vervangingskosten bespaard blijven. Bovendien ben je de baas over het uiterlijk van de vloer, want jij bepaalt de kleur.

4. Waaraan moet ik zeker denken voordat ik een pvc-vloer ga verven?

Vinyl vervenBedenk dat het reliëf van de vloer zichtbaar blijft. Het wordt dus niet plotseling een strakke en gladde coating als de pvc-ondergrond reliëf heeft. Bedenkt ook dat je met kunststofcoating alleen een dekkende, effen kleur kunt aanbrengen, tenzij je kiest voor een transparante versie. Wil je een patroon, dan moet je dit handmatig aanbrengen met verschillende kleuren verf. Kies je voor transparante kunststofcoating op een pvc-vloer, dan blijft het uiterlijk van de pvc-vloer wel gewoon zichtbaar.

5. Wat moet ik doen als er veel krassen in de oude pvc-vloer zitten?

We raden aan om de vloer lichtjes te schuren met een fijne korrel zoals korrel 180 na het schoonmaken en vóór het verven. Zo schuur je veel oneffenheden gemakkelijk weg.

6. Hoeveel lagen kunststofcoating moet ik aanbrengen voor het beste resultaat?

Ga altijd voor twee lagen kunststofcoating. De laagdikte is bepalend voor de slijtvastheid en duurzaamheid van de vloer. Ook is de dekking het best bij minimaal twee lagen.

7. Is het nodig om af te werken met een transparante toplaag?

Een transparante toplaag is niet noodzakelijk, maar beschermt wel de kleur. Mochten er krassen in komen, bijvoorbeeld omdat er iets scherps op de vloer valt of omdat de nagels van huisdieren sporen achterlaten, dan blijft de kleurlaag meestal onaangetast, omdat de transparante toplaag de schade opvangt.

Lees onze werkwijzer pvc vloeren verven voor een concreet stappenplan en productadvies.

Nog vragen over het schilderen van vinylvloeren of pvc? Bel Vloeren Coatings op +31 (0)6 26 839 279.