Zeven vragen over vloertegels schilderen

Zeven vragen over vloertegels schilderen

Vloertegels schilderen brengt een oude tegelvloer weer tot leven en geeft de ruimte een nieuwe uitstraling. Toch gaat het aanbrengen van een vloercoating met vloerverf weleens fout. Onderstaande zeven vragen helpen je de juiste keuzes te maken.

1. Is het mogelijk om vloertegels te verven?

Ja, het is zeker mogelijk om vloertegels te verven. Zowel keramische als betonnen tegels kunnen worden geschilderd om een nieuwe look te creëren. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de tegels schoon en goed voorbereid zijn voordat je begint met schilderen.

2. Moet ik speciale verf gebruiken voor vloertegels?

Het belangrijkste is de primer. Voor niet-poreuze (keramische) tegels is de speciale Tegelprimer nodig. Een gewone primer werkt niet op een niet-poreuze ondergrond. Op poreuze betontegels kan een vloerprimer worden aangebracht die geschikt is voor beton. Bij de afwerklaag die over de vloertegels is er meer keuze. Een 1-componentenverf is goedkoper maar minder duurzaam dan een 2-componentenverf.

3. Moet ik de tegels voorbereiden voordat ik ze verf?

Absoluut. Reinig de tegels grondig om vuil, vet en eventuele oude afwerkingen te verwijderen. Gebruik je de speciale Tegelprimer, dan moet deze flinterdun worden aangebracht en binnen een uur worden overgeschilderd met de eerste afwerklaag.

4. Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type verf dat je gebruikt en de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen moet je rekenen op minstens 24 uur droogtijd voordat je de vloer weer kunt belopen. Voor een volledige uitharding kan het enkele dagen tot een week duren.

5. Wat doe ik met de voegen?

Je kunt voegen afplakken met tape zodat ze niet mee geverfd worden, maar dit vereist erg secuur werk. Het gaat niet altijd goed en het komt voor dat voegen hierdoor toch voor de helft een kleur krijgen. Door de voegen niet af te plakken kan je sneller en gemakkelijker werken. De voegen krijgen dan wel een kleur, maar blijven herkenbaar door hun structuur.

6. Hoe onderhoud ik geschilderde vloertegels?

Gebruik een zachte bezem of stofzuiger om vuil en stof te verwijderen en dweil de vloer regelmatig met een mild reinigingsmiddel en water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de verf kunnen beschadigen.

7. Kan ik de vloertegels opnieuw schilderen als ik van gedachten verander?

Ja, je kunt de vloertegels altijd opnieuw schilderen. Zorg ervoor dat je de tegels opnieuw voorbereidt door ze grondig te reinigen en indien nodig licht te schuren voordat je de nieuwe verflaag aanbrengt.

Meer weten over de juiste aanpak? Volg onze werkwijzer tegels verven.

Nog vragen? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies: +31 (0)6 26 839 279.