Hoe moet ik vloerverf op een cementvloer aanbrengen?

Hoe moet ik vloerverf op een cementvloer aanbrengen?

Als doe-het-zelver kan het aanbrengen van vloerverf op een cementvloer een uitdagende klus lijken. Gelukkig is het met de juiste voorbereiding en instructies goed te doen. In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt, zodat jouw vloer er straks piekfijn uitziet.

Even vooraf: we spreken hier afwisselend over een cementvloer en een cementdekvloer. Beide woorden betekenen hier hetzelfde.

Voorbereiding cementdekvloer

Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg dat de cementvloer schoon, droog en vrij van vet en stof is. Begin met het grondig reinigen van de vloer. Gebruik hiervoor een geschikte ontvetter en spoel de vloer daarna goed af met schoon water. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat.

Grondlaag of primer aanbrengen

Het aanbrengen van een primer of grondlaag is cruciaal. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan de cementvloer en voorkomt dat de verf later loslaat. Breng de primer gelijkmatig aan met een verfroller en laat deze drogen voordat de eerste afwerkingslaag wordt aangebracht. Dit kan afhankelijk van de omstandigheden enkele uren tot een dag duren.

Vloerverf Aanbrengen: De Juiste Techniek

Nu de vloer goed voorbereid is, kun je beginnen met het aanbrengen van de vloerverf. Roer de verf eerst goed door om een egale kleur en consistentie te krijgen. Gebruik je 2-componentenverf, meng dan de twee componenten met een boormachine op een laag toerental.

*** lees verder onder de foto ***

Vloerverf op cementdekvloer

Gebruik een roller voor het grote oppervlak en een kwast voor de randen en moeilijk bereikbare plekken. Breng de verf in dunne, gelijkmatige lagen aan. Verdeel de vloer in denkbeeldige vlakken van bijvoorbeeld 1 tot 2 vierkante meter en werk vlak na vlak af. Laat elke laag goed drogen voordat je een nieuwe aanbrengt. Meestal zijn twee tot drie lagen voldoende voor een mooi en duurzaam resultaat.

Breng elke volgende laag ongeveer 24 uur na de voorgaande aan. Dan is de eerste laag nog niet uitgehard. Dit zorgt voor een betere hechting tussen de lagen en een strakkere afwerking. Let wel op dat je niet te snel werkt, om oneffenheden en strepen te voorkomen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe lang moet ik wachten tussen het aanbrengen van de primer en de eerste verflaag?

Het is belangrijk om de primer volledig te laten drogen voordat je begint met verven. Dit duurt meestal tussen de 12 en 24 uur, afhankelijk van de ventilatie en temperatuur in de ruimte.

2. Kan ik elke soort verf gebruiken voor mijn cementvloer?

Nee, het is belangrijk om speciale vloerverf te gebruiken die geschikt is voor cementvloeren. Deze verf is slijtvaster en beter bestand tegen zware belasting. Producten die wij aanraden zijn:

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag.

Inno Topcoat 1K Kleur: Zeer geschikt product voor matig belaste vloeren thuis. Goed bestand tegen weekmakers in autobanden. Vergeelt niet.

Inno Topcoat 1K Transparant: universele, transparante 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Watergedragen en oplosmiddelvrij. Ook voor vloerverwarming.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente topcoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Topkeus voor cementdekvloer verven.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen.

3. Wat moet ik doen als er na het verven belletjes of oneffenheden ontstaan?

Dit kan komen door een onjuiste voorbereiding of doordat de vloer nog vochtig was bij het aanbrengen van de verf. Schuur de oneffenheden weg en breng een nieuwe laag verf aan. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je begint.

Het volgen van deze adviezen is belangrijk om een sterke en perfect ogende afwerking van de cementvloer te garanderen. Als je de vloer niet goed voorbereidt of de verkeerde verf gebruikt, kan de vloercoating snel gaan bladderen of beschadigen. Dit leidt tot extra kosten en werk om de vloer opnieuw te verven.

Nog vragen over vloerverf aanbrengen?

Heb je na het lezen van deze blogpost nog vragen over cementdekvloeren of heb je persoonlijk advies nodig? Neem dan gerust contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279. Wij staan klaar om je vrijblijvend en persoonlijk advies te geven.