Stenen Vloer Schilderen: 5 Essentiële Tips

Stenen Vloer Schilderen: 5 Essentiële Tips

Natuurlijke stenen vloeren zijn prachtig en duurzaam. Ze passen in haast elk huis. Maar soms, na verloop van tijd, hebben ze wat extra aandacht nodig om hun glans en uitstraling te behouden. Een stenen vloer schilderen is een effectieve manier om een verouderde vloer nieuw leven in te blazen. Hier zijn vijf tips om u op weg te helpen bij het verven van een stenen vloer.

Vooraf is het belangrijk te weten of een vloer poreus is of niet. Dit is gemakkelijk. Doe wat water op de vloer en kijk wat er gebeurt. Trekt het water gelijk in de ondergrond, zoals bij een stoeptegel, dan is de vloer poreus. Blijf het water erop liggen, is de ondergrond niet-poreus.

Maak grondig schoon

Voordat u begint met schilderen, is een grondige reiniging essentieel. Verwijder alle vuil, vet en bestaande verflagen van de vloer. Gebruik een krachtig middel zoals Inno Vloerreiniger en schrob de vloer goed om een schone en gladde ondergrond te krijgen.

Repareer beschadigingen

Controleer de vloer op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten. Vul deze op met een geschikte reparatiepasta en zorg ervoor dat deze volledig droog is voordat u verder gaat.

Gebruik de juiste primer

Gaat u een poreuze stenen vloer schilderen, raden we een epoxy primer aan. Primers zorgen voor een betere hechting van de verf en bieden bescherming tegen vocht en slijtage. Zorg ervoor dat de primer gelijkmatig wordt aangebracht en volledig droog is voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Hebt u een niet-poreuze natuurstenen vloer, adviseren we een speciale tegelprimer. Dit is een lijmachtig product dat heel dun wordt aangebracht, en daarna binnen het uur moet worden overgeschilderd met de eerste toplaag.

Breng twee lagen betonverf aan

Kies een hoogwaardige epoxy betonverf die geschikt is voor stenen vloeren als uw vloer veel gebruikt wordt. Epoxy betonverf biedt duurzaamheid en weerstand tegen morsen, vlekken en zware belasting. Alternatieven zijn verf op basis van polyurethaan (PU), geschikt voor vloerverwarming, of acrylaat. De laatste is voor vloeren die niet zwaar belast worden.

Breng de verf aan in minstens twee lagen voor een gelijkmatige dekking. Laat elke laag goed drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Afdichting voor langdurige bescherming

Nadat de verf volledig is opgedroogd, overweeg dan een extra laag transparante coating aan te brengen. Deze beschermt niet alleen de verflagen, maar verlengt ook de levensduur van uw geschilderde stenen vloer.

Meer weten over stenen vloeren schilderen?

Een goed voorbereide ondergrond en zorgvuldige toepassing zijn de sleutel tot een prachtig eindresultaat. Met deze stappen en materialen kunt u een stenen vloer schilderen die niet alleen mooi is, maar ook lang meegaat.

Onze werkwijzers vertellen u welke stappen u moet nemen, en welke producten we aanraden voor een topresultaat.

Vloeren Coatings heeft meer dan 15 jaar ervaring met stenen vloeren verven. Wilt u graag persoonlijk advies, bel ons dan vrijblijvend op +31 (0)6 26 839 279.