Zeven vragen over betonlook vloercoatings

Zeven vragen over betonlook vloercoatings

Betonlook vloercoatings zijn populair. Ze zijn relatief voordeling en geven een woning een heel eigen karakter. De volgende zeven vragen en antwoorden helpen bij het maken van een goede keuze. Alles voor een prachtige vloer!

1. Wat is een betonlook vloercoating?

Een betonlook vloercoating is een verf of coating die wordt aangebracht op de vloer om de uitstraling van echt beton na te bootsen. Heeft een pas gestorte vloer al een dergelijke uitstraling, kan worden volstaan met een transparante coating. In de andere gevallen kunt u kiezen voor een grijstint die op beton lijkt, zoals RAL 7023 (betongrijs) of RAL 7044 (zijdegrijs).

2. Waarom kiezen mensen voor een betonlook?

Met een betonlook krijgt een woning een stoere, industriële uitstraling. Een gewone woonkamer kan er met een betonlook uitzien als een coole loft. Tegelijkertijd combineert een betonlook goed met haast alle soorten meubilair en kleuren. Ook is de kostprijs van een betonlook laag, vergeleken met andere manieren om vloeren af te werken.

3. Hoe lang duurt het aanbrengen van een betonlook vloercoating gemiddeld?

Reken erop dat u tenminste drie lagen aanbrengt: een laag primer en twee afwerklagen. Tussen elke laag zit een dag. Het aanbrengen zelf kost dus een dag of drie, of vier bij een extra laag. Na de laatste laag moet de vloer een week rusten voordat deze volledig belastbaar is.

*** Lees verder onder de foto's ***

Betonlook op egaline

Bovenstaande foto's laten zien hoe een betonlook op een egalinevloer wordt aangebracht. Meer informatie inclusief info over de gebruikte producten over dit project vindt u hier.

4. Is het mogelijk om zelf een betonlook vloercoating aan te brengen, of moet dit door een professional worden gedaan?

De meeste klanten van Vloeren Coatings doen het zelf. U krijgt van ons via de website of telefoon heldere instructies, en ook bij de producten zit een beschrijving. Wilt u het uitbesteden, zie er dan op toe dat de schilder de juiste instructies volgt.

5. Welke voorbereiding is nodig voor het aanbrengen van een betonlook coating?

De voorbehandeling bestaat uit het grondig reinigen en schuren van de vloer om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht. Voor het schuren raden we een parketschuurmachine aan bij cement- en anhydrietvloeren, en een diamantschuurmachine bij beton. Eventuele scheuren of gaten moeten worden gerepareerd. De vloer moet volledig droog en stofvrij zijn voordat de coating wordt aangebracht.

6. Moet ik kiezen voor 1-componentsverf of 2-componentencoating?

Bij een transparante afwerking adviseren we een 1-componentsprimer, in combinatie met een 2-componentencoating voor een optimaal resultaat. Kiest u voor een coating in betongrijs om een betonlook te creëren, is een 2-componentsprimer en twee afwerklagen met 1-componentscoating vaak effectief. Eventueel kan hierna een transparante 2-componentscoating als extra bescherming worden aangebracht. In het algemeen raden we aan om bij vloeren die intensief worden gebruikt voor een toplaag met 2-componentsverf te kiezen.

7. Kunnen betonlook coatings worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers?

Dit kan. Wel is het zaak dat u de badkamer zo min mogelijk gebruikt tijdens de week droogtijd na het aanbrengen. Is de coating eenmaal uitgehard, is het geen probleem als er regelmatig water op spettert.

Lees onze werkwijzer betonlook verven voor meer een helder stappenplan en handig productadvies.

U vindt op de site ook diverse artikelen met adviezen over betonlook coatings.

Nog vragen over een betonlook? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies op +31 (0)6 26 839 279.