soorten vloerU gaat uw vloer verven. Maar wat voor soort vloer heeft u eigenlijk?

Voor de keuze van de juiste vloercoating en te volgen werkwijzer is het essentieel dat u als eerste zeer goed weet wat voor soort ondergrond u heeft. In het onderstaande artikel maken geven we een introductie van de meest voorkomende types ondergrond. Dit zal enorm helpen in het goed bepalen van uw eigen ondergrond.

Veel mensen hebben moeite met het goed bepalen van het soort ondergrond. Heeft u vragen? Geen probleem. Bel gerust en we bespreken vrijblijvend uw vloer en de beste applicatie en producten. 

Soorten vloeren / ondergrond:

Al deze omschrijvingen gaan uit van ONBEHANDELDE type vloeren. Voor een eerder geverfde vloer zie reeds behandelde vloeren.

Cement (goed om te weten – is geen vloer type)
Cement (wel bekend van de grijze poeder) is niet een type ondergrond maar u moet er wel rekening mee houden. Cement is slechts het bindmiddel in andere type ondergrond. Bij (vloer)coatings kijken we waar het cement voor gebruik is: Als mortel / specie, beton of vezelcementproducten. 

Mortel / Specie (goed om te weten – is geen vloer type)
Een mortel of specie is cement, zand en water. Ook wordt de term 'mortel' wel gebruikt voor reparatie- of restauratiemiddelen voor het herstellen van natuursteen, beelden en monumenten. Specie wordt gebruikt bij verbinden van bakstenen, tegelen, stukadoren, voegen, e.d. Daarom is het van belang bij vloercoatings omdat dit ‘verbindingsmiddel’ ook een goede hechting moet hebben met uw coating.

Zandcementdekvloer (cementdekvloer, smeervloer of specievloer)
Een zandcementdekvloer is gemakkelijk voor te stellen als een laag aangebrachte zandcementspecie (zand, cement en water) op een ondervloer. Een zandcementdekvloer is geen dragende vloer en wordt dus aangebracht op een constructie vloer die vaak te ruw is. Desalniettemin is een zandcementdekvloer zeker niet glad na applicatie. Een zandcementvloer is goed bestand tegen water.

Lees meer: Juiste vloercoating om een (zand) cementdekvloer te verven.

Pleistervloer (dit is een type zandcementdekvloer)
Dit is een zandcementvloer die een toplaag heeft van cementpap maar de afwerking is anders dan een gewone zandcementdekvloer. Deze toplaag is afwerkt met een spaan waardoor een glad oppervlakte ontstaat. Het ziet er ook levendiger uit dan een standaard cementdekvloer. Soms wordt in aan de cementpap een pigment toegevoegd, vaak is dit grijd of antraciet.

Lees meer: Juiste vloercoating om een pleistervloer te verven.

Beton (algemene introductie)
Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het moderne beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Voor vloercoatings is de afwerking van belang voor uw (vloer)coatings.

Betonvloer (dicht / gepolijst / gevlinderd)
Gepolijst beton is een manier van afwerken van beton veelal gebruikt om oppervlakken te verdichten en daarmee glans te geven. Door de hardheid van beton kunnen betonnen oppervlakken (net als natuursteen) tot een hoogglans worden geprepareerd zonder gebruik te maken van lakken of sealers. We komen dit soort beton vaak tegen in vloeren van woonkamers en terrassen.

Lees meer: Juiste vloercoating om een betonvloer te verven.

Betonvloer (open en ruw en vaak geprefabriceerd elders)
Open en ruw beton is beton wat amper is afgewerkt. Denk aan geprefabriceerd beton als bijvoorbeeld heipalen, trottoirtegels, stoepranden, kolommen, wandelementen en vloerelementen. Het is vaak open van structuur en een vloeistof kan er gemakkelijk in trekken.

Lees meer: Juiste vloercoating om een betonvloer te verven.

Betonvloer (open en ruw en vaak gestort)
Dit komt vaak voor bij het storten van beton (ter plaatse) en is echt behoorlijk ruw na uitharding. Hoe minder hard (vaak door gebruik van veel zand als vulmiddel) des te meer gaat het ’stoffen’ na gebruik, op lange termijn. Dergelijke ‘goedkope’ oplossingen zien we vaak in grote oppervlaktevloeren om kosten te besparen.

Lees meer: Juiste vloercoating om een betonvloer te verven.

Monolietvloer (dit is een type betonvloer)
Een monolietvloer is een betonvloer met een egaal, gladde en harde oppervlakte. Dit is dus eigenlijk een betonvloer met een gesloten hard karakter. Op-gepolijst en gevlinderd.

Lees meer: Juiste vloercoating om een monolietvloer te verven.

Grindvloer (open structuur)
Een grindvloer is een vloer die bestaat uit super kleine grindkorrels die aan elkaar verbonden zijn met een epoxyhars. Het zijn vloeren die erg kunnen verschillend in uitstraling. Een grindvloer noemen we soms ook siergrindvloer, steentapijt, kiezelvloer of korrelvloer. We komen het tegen in huizen, kantoren en winkels. Een open grindvloer wordt niet afgewerkt nadat de vloer is opgebracht. Daardoor zijn er kleine openingen tussen de korrels. De vloer is dn niet glad of egaal. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een grindvloer te verven.

Grindvloer (gesloten structuur)
Dit is een vloer die bestaat uit grindkorrels en epoxyhars (zelfde als een grindvloer met een open structuur). Maar wordt na het opbrengen afgewerkt met een doorzichtige toplaag. En hierdoor is de vloer wel glad en egaal. Hierdoor is de vloer ook beter geschikt voor vochtige ruimtes.

Lees meer: Juiste vloercoating om een grindvloer te verven.

Gietvloer (epoxy)
Dit is een epoxylaag die wordt gegoten op een bestaande vloer. Deze afwerklaag hardt dan uit. Het woord ‘giet’ wil niks anders zeggen dan het uit gieten van een mengsel. Het gaat dus in dit geval om een epoxy mengsel. Epoxy wordt vaak gebruikt in fabrieken, garages, magazijnen omdat het extreem hard is en resistent tegen zuren.

Lees meer: Juiste vloercoating om een epoxy gietvloer te verven.

Gietvloer (PU / Polyurethaan)
Een polyurethaanlaag die wordt gegoten op een bestaande vloer. PU gietvloeren worden vaak in woonhuizen toegepast. Een PU gietvloer is vaak meer elastisch dan epoxy.

Lees meer: Juiste vloercoating om een PU gietvloer te  verven.

Egalinevloer (egaline is een afwerklaag op een vloer)
Egaline bestaat voornamelijk uit cement en kunsthars. Deze grondstoffen maken de vloer erg sterk en flexibel, waardoor de vloer niet snel zal scheuren of barsten. Egaline wordt vaak gebruikt om bestaande ondergronden netjes uit te vlakken zodat ze geschikt zijn voor verdere afwerking. Hierdoor krijg je een zeer vlakke vloer om egaline zelfnivellerende werkt. Door het gebruik van egaline wordt dit de laag waaraan de vloercoating zich moet hechten.

Lees meer: Juiste vloercoating om een egaline (vloer) te verven.

Anhydrietvloer
Een anhydrietvloer is een vloer gemaakt van gips/kalk en water waarbij deze wordt aangebracht als gietvloer op een vaak basis constructievloer in de bouw. Anhydriet zelf is het bindmiddel die alles samentrekt en verhardt. Dit soort vloeren worden dus uitgevloeid. Vaak zie je dat dit soort vloeren vloerverwarming hebben. We komen het tegen in garages, showrooms, nieuwbouw, etc. Een anhydrietvloer is gladder en minder hard dan een standaard zandcementvloer. Het is echter gemakkelijker in aanbrengen dan een betonvloer. Maar let op .. anhydrietvloeren zijn gevoelig voor vocht en niet bestand tegen langdurige vochtstelling.

Lees meer: Juiste vloercoating om een anhydrietvloer te verven.

Bakstenen vloer (terras)
Een baksteen is een kunstmatige steen, uit klei gebakken, voor de constructie van onder meer muren of voor het toepassen in bestratingen. Bij vloeren kennen we het voornamelijk bij buiten terrassen. Er zijn verschillende soorten bakstenen, voor binnen en buiten. Allemaal hebben een redelijk open poreuze structuur. Voor de zekerheid controleer dat er geen glazuurlaag op zit. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een bakstenenvloer te verven.

Houten vloer (diverse houtsoorten)
Bij vloercoatings kijken we meer naar de eigenschappen van het hout dan daadwerkelijk de houtsoort. Dit komt omdat sommige houtsoorten die in 1 groep zitten toch andere eigenschappen kunnen hebben waar je rekening mee moet houden. Zo is het ‘doorbloeden’ van sommige houttypes een belangrijk kenmerk waar u rekening mee moet houden. Houtsoorten kunnen daarom een andere behandeling hebben. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een houtenvloer te verven.

Parket
Dit zijn losse vloerpanelen gemaakt van hout. Daarom verwijzen we door naar hout types als ondergrond voor de beste vloercoating behandeling. U moet wel opletten hoe parket is afgewerkt. De meest voorkomende afwerkingen zijn olie, was en lak. Bij een lak wordt vaak een polyurethaan gebruikt (ivm het voorkomen van verkleuren).

Lees meer: Juiste vloercoating om een parket te verven.

PVC vloer
Pvc is een veelvuldig toegepaste thermoplast. Omdat pvc goedkoop en eenvoudig te bewerken is, wordt het veel toegepast ter vervanging van onder andere hout en beton. Omdat pvc in vrijwel elk denkbare vorm kan worden gegoten en in een breed scala aan kleuren te produceren. En zo ook in hoge kwaliteit vloeren. Je kunt dit het beste voorstellen als een kunststof parketvloer gemaakt van verschillende lagen PVC. Het wordt gebruikt als alternatief voor laminaat, parket of natuurstenen vloeren. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een PVC vloer te verven.

Vinylvloer
Vinyl vloeren worden gemaakt van de kunststof polyvinylchloride. Herkent u hem? Dezelfde als PVC vloeren. M.a.w. een vinylvloer is ook een PVC vloer (maar op een andere manier gemaakt en goedkoper). Het materiaal bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is meestal een slijtvaste, doorzichtige, glimmende of doffe. Wordt meeste geleverd in grote rollen (vandaar ook de naam vinylzeil) en vastgepakt op de ondergrond. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een vinylvloer te verven.

Linoleumvloer
Linoleum wordt voornamelijk van lijnzaadolie gemaakt met een mix van hars en kurk/meel. Dit mengsel is vastgeplakt op een jute laag. . Schoonmaken moet altijd voorzichtig gebeuren door de samenstelling van linoleum. Er zijn maar een paar producenten ter wereld en Forbo is een van de grootste. Deze vloeren worden vastgeplakt en zijn daarom moeilijk te verwijderen als ze versleten zijn. We komen het tegen in gymzalen, kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen en meer. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een linoleumvloer te verven.

Marmoleumvloer
We kunnen kort zijn. Marmoleum is linoleum maar dan met een iets andere structuur. Een structuur die iets meer ‘marmer look’ laat zien. Zie voor verdere uitleg linoleumvloer. 

Lees meer: Juiste vloercoating om een marmoleumvloer te verven.

Laminaatvloer
Laminaat is een materiaal dat uit verschillende lagen wordt opgebouwd. Daardoor werkt het anders dan hout. Laminaat als vloer bestaat meestal uit drie tot vier lagen. Waarbij de laatste laag een kunststof is (vaak melamine). Ondanks dat laminaat er als ‘hout’ uit kan zien behandelen we het als een kunststof. 

Lees meer: Juiste vloercoating om laminaat te verven.

Tegels (glad en glazuur afwerking)
Tegels met glazuur hebben een dunne glasachtige laag (denk ook aan emaille, keramische stenen). We zien het vaak ook bij dakpannen, bakstenen, plavuizen, en andere gebakken materialen. Een glazuur laag geeft bescherming, maar wordt ook minder poreus. Dit beinvloed de coating keuze en werkwijzer enorm. Geglazuurde tegels moeten met een speciale tegelprimer behandeld worden alvorens afgewerkt te worden met een afwerklaag. 

Lees meer: Juiste vloercoating om tegels te verven.

Tegels (open, poreus en geen afwerking)
Tegel zonder glazuurlaag / afwerklaag. U kunt nu beter kijken waar de tegel van gemaakt is om een keuze te kunnen maken mbt de werkwijze en juiste producten. Zo kennen we bijvoorbeeld betontegels en rubbertegels. Beide kennen een andere aanpak. 

Lees meer: Juiste vloercoating om tegels te verven.

Terrastegels (buitentegels)
U dient verder te onderzoeken wat voor soort tegels het betreft alvorens u een goede vloercoating kunt kiezen. Dit is een te brede benaming en willen we weten waar de tegel van gemaakt is (en de eind afwerking).

Grindtegels (open structuur)
Onder een grindtegel verstaan we een tegel met kleine ‘keien’ verzonken in cement. Deze keien kunnen zeer klein tot groot zijn van maat. Er kan wat verwarring ontstaan omdat ze ook soms terrastegels worden genoemd. Echter is een terrastegel een te brede benaming. Bij een grindtegel zijn de steentjes dus vastgezet in cement en bij een grindvloer zijn ze juist vastgezet in epoxyhars. Controleer of er een afwerklaag op zit. En hoe glad / hard de keitjes zijn. 

Lees meer: Juiste vloercoating om grindtegels te verven.

Betontegels (stoeptegels)
Betontegels (ook wel trottoirtegels of stoeptegels genoemd) zijn in Nederland het meest voorkomende plaveisel op het trottoir en worden soms ook toegepast als bestrating van terrassen bij woningen. Vaak vervaardigd van (grijs) beton met een iets ruw en open karakter. Maar betontegels kunnen tegenwoordig ge-impregneert zijn of zelfs gecoat. Voor gecoat tegels zie adviezen rondom ‘ondergrond reeds behandeld’ Met een geïmpregneerde tegel moet u kijken hoe goed deze water opneemt. 

Lees meer: Juiste vloercoating om betontegels te verven.

Rubbertegels
Rubbertegels kennen we eigenlijk alleen van de kinderspeelplaats. Worden daarom ook vaak veiligheidstegels genoemd. We komen het verder tegen bij de atletiek / sportbanen en in ruimtes met grote computer servers. De grondstof voor de tegels is (vaak) rubberafval, veelal autobanden. Samen met een kleurstof wordt dit gemengd met polyurethaanlijm, waarna het in de vorm van de tegel wordt gegoten. Als vloercoating is het belangrijk om het te behandelen als een kunststof / rubber. 

Lees meer: Juiste vloercoating om rubbertegels te verven.

Natuursteen
Een natuursteen is een steen die voorkomt in de natuur zonder verdere behandeling. Enige waar u rekening mee moet houden is een ruw of gladde oppervlakte. Voor gladde oppervlakte zie de werkwijze voor tegels met glazuur. Voor ruwe poreuze oppervlakte zie de werkwijzer voor tegels zonder glazuur.

Lees meer: Juiste vloercoating om natuursteen te verven

Asfaltvloer (oprit e.d.)
Komt voort uit aardolie in combinatie met zand, steen, vulstoffen en een bindmiddel. Als bindmiddel wordt vaak bitum gebruikt. Door variaties van ingredienten ontstaan verschillende eigenschappen. We kennen asfalt voornamelijk op het wegdek, in sommige garages of inritten.

Lees meer: Juiste vloercoating om asfalt te verven.

Bitum
Bitumen is een viskeus vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe aardolie. Na destillatie kan het mengsel gescheiden worden van de andere bestanddelen van aardolie zoals nafta, benzine of diesel en blijft het als zwaarste bestanddeel achter. Wordt vaak gebruikt in wegen, opritten, dakken en geluidisolatie. In Nederland wordt ongeveer 90% van de bitumen gebruikt voor de aanleg van wegen.

Teer
Teer is een product dat ontstaat bij het verhitten van plantaardig materiaal zoals hout (wat bruine teer oplevert) of steenkool (wat koolteer geeft). Het is een donkere, stroperige of kleverige taaie substantie met een karakteristieke geur. In de volksmond wordt met teer ook vaak asfalt of bitumen bedoeld. Maar teer komt dus voort uit hout of steenkool. Teer komen we amper in grote oppervlaktes tegen omdat het niet gebruikt mag worden vanwege de gezondheid. We gaan daarom ook niet in op de vloercoating behandeling ervan.