Bestaande verflagen en nieuwe vloercoating

Bestaande verflagen vragen bij een nieuwe vloercoating om extra aandacht. Oude verflagen kunnen door slijtage of beschadiging soms niet goed vastzitten. Of er is ooit een verkeerd materiaal gebruikt. U ziet dat aan bladders en schilfers in de vloercoating. Met stevige plakband kunt u eenvoudig een hoekje testen: door in één beweging kort, stevig los te trekken ziet u meteen of er gemakkelijk vloerverf aan het plakband blijft zitten.

In veel gevallen is het verstandig om alle oude verflagen te verwijderen. Dat is een vervelende klus, maar voor een optimale hechting van uw nieuwe vloercoating toch vaak noodzakelijk. De beste manier om bestaande verflagen te verwijderen is schuren. 

Hoe kan ik de hechting van oude coating testen?

De hechting van een oude verflaag test u door met een stanleymes een paar keer een kruis te krassen (#). U plakt daarop een stevige tape, druk het zo vast mogelijk, en trekt de tape met een korte en harde ruk los. Als er 25% verfoppervlak meekomt, weet u dat de hechting matig is. Dit kan door vocht komen, dus hier doet u nog eens de test om het vochtgehalte in de betonvloer te meten.

Hoe kan ik oude verflagen wegschuren?

Het beste resultaat bereikt u door mechanisch te schuren, met een schuurmachine van hoge kwaliteit. U kunt deze verkrijgen bij verhuurders van gereedschap. We raden voor de meest voorkomende vloeren een roterende (parket)schuurmachine met 30 cm doorsnee aan, van het merk Woodboy. Voor heel harde en dichte betonnen vloeren is een diamantschuurmachine aanbevolen. Let hier wel mee op. Bij ondeskundig gebruik kan een diamantschuurmachine schade aanrichten.

Er zijn ook mensen die chemische producten gebruiken om verf af te bijten. We raden dit niet altijd aan, omdat niet elk middel geschikt is voor een vloer die met betonverf wordt bewerkt. Opnieuw: advies vragen helpt.

Wat moet ik doen als ik bestaande verflagen laat zitten?

Indien het niet nodig is om de verflaag te verwijderen, is het wel goed om de bestaande laag eerst heel goed te ontvetten met een industriële zeep en dan licht op te schuren met (minimaal) korrel 120 schuurpapier. Dit maakt de hechting van de coating optimaal. U kunt de oude laag dan zien als zijnde grondverf.

We wijzen er verder op dat u een 2 componenten vloercoating niet zonder meer over een 1 component vloercoating kunt aanbrengen (andersom wel). Ook dan is het het beste om deze bestaande verflaag eerst te verwijderen. Als de hechting goed is en u vindt de verwijdering teveel werk, dan kunt u een speciale schakellaag aanbrengen. Ook voor een schakellaag dient u uiteraard de oude verflaag te ontvetten en op te schuren.

Voor vrijblijvend advies, neem contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier