Ruwe (beton)vloeren en vloercoatings

Hoe ga je om met ruwe vloeren? Welke vloercoating is ervoor geschikt en hoe moet u die vloercoating voorbereiden en aanbrengen? Op die vragen gaan we hier een antwoord geven. In dit artikel gaan we met name in op betonvloeren.

Ruwe betonvloeren kunnen zowel nieuw als oud zijn. Een nieuwe betonvloer is niet honderd procent glad afgewerkt. Een bestaande betonvloer kan beschadigd zijn door normaal gebruik en is even zeer aan te merken als ruw. In de volksmond wordt beton ruim opgevat: veel mensen spreken ook bij anhydriet of zandcement van beton. Dit soort vloeren zien we veel in huizen. Ze zijn zachter dan het echte beton, en daardoor gemakkelijker te behandelen.

Moet ik ruw beton egaliseren?

Het direct aanbrengen van een vloerencoating op een ruwe (beton)vloer is vaak lastig. U wilt immers een zo strak mogelijk eindresultaat. Een van de opties voor een ruwe vloer is dan egaline aanbrengen. U moet dit zien als een soort stuclaagje zoals we ook op muren zien. Het geeft een harde, slijtvaste laag die oneffenheden (gaten, putjes, krassen) verhelpt door uitvulling. De egaline kan dan weer worden afgewerkt met een kleurloze transparante coating of met een dekkende vloercoating.

Hoe moet ik beton schuren?

Een andere optie is dat u de vloer heel goed gaat schuren om zo de ruwheid te verminderen. Je kunt dan starten met wat grover schuurpapier om zo steeds fijner te gaan schuren. Voor echte betonvloeren is een diamantschuurmachine vaak de beste oplossing. Hebt u hier geen ervaring mee, is het verstandig dit te laten doen. Voor grote oppervlakken is stralen een optie. Ook dit is enkel aangeraden bij echt, hard beton.

Het eindgebruik van de vloer is uiteindelijk bepalend hoe grof een vloer mag of moet zijn.

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier