Vloer schuren

Schuren is een vast onderdeel van de voorbehandeling van een vloer. Hieronder vertellen we hoe u dit aanpakt.

Moet ik een gesloten, harde gladde vloer per se opschuren?

Schuren verbetert altijd de hechting en is meestal zelfs noodzakelijk. Hoe harder en dichter een vloer is hoe belangrijker de voorbehandeling is. Door te schuren geeft u de primer een onderlaag om zich in vast te zetten. Maar er zijn verschillen tussen vloertypen. Een magazijnvloer bijvoorbeeld is vaak een gevlinderde betonnen vloer. Deze is erg hard en strak van structuur. Om hier een hechting op te krijgen zal hij gestraald in plaats van geschuurd moeten worden alvorens een primer en een topcoat aan te brengen.

Een zandcementdekvloer mag echter alleen geschuurd worden. Zou je die stralen dan gaat de hele vloer kapot. Een anhydrietvloer is nog zachter maar moet wel geschuurd worden. Dit het liefst met een fijn schuurpapier, korrel 120. Contoleer dus goed uw type ondergrond en stem daar de voorbehandeling op af.

Moet ik schuren tussen twee lagen vloercoating?

Voor de hechting hoeft er niet geschuurd te worden tussen de lagen. Mocht u echter langer dan 2 dagen tussen de twee lagen willen wachten, dan is het beter om de eerste laag weer even fijn te schuren. De eerste laag is dan alweer te hard geworden om de tweede laag optimaal te laten hechten. 

Ik heb geen zin om te schuren. Zijn er alternatieven?

Er zijn wel alternatieven maar die zijn zo specifiek dat we die niet gaan bespreken. Schuren is niet moeilijk en of veel werk. 100m2 staat voor 1 uur schuren en kost 2 schuurschijven en het huren van een roterende schuurmachine ( +/- € 50,-) De cementsluier haal je van de vloer, oneffenheden gaan weg en de hechting wordt geoptimaliseerd. Kortom, schuren hoort bij het proces als je een vloer wilt coaten.