Betonvloer waterdicht maken

Waarmee moet u een betonvloer waterdicht maken? Een belangrijke vraag met een simpel antwoord: met een vloercoating. Het is gelukkig niet moeilijk: u hebt er alleen de juiste betonverf of een geschikt impregneermiddel voor nodig.

Betonvloeren zijn uit zichzelf niet waterdicht. Kijk maar eens naar een pas gestorte betonvloer op een bouwplaats. Eén regenbui en u ziet tal van donkere plekken. Dit kan vervelende gevolgen hebben als de temperatuur onder nul daalt. Het water dat in het beton is getrokken, kan dan bevriezen en uitzetten. Dit leidt tot beschadigingen.

Vochtproblemen beperken zich niet tot vrieskou of buitenshuis. Ze kunnen zich op veel plaatsen voordoen. Ook betonvloeren in kelders en andere vochtige ruimten kunnen te lijden hebben. Optrekkend vocht kan voor problemen zorgen. Een eenvoudige oplossing is een vloercoating. Lees onze werkwijzer betonvloer verven voor de juiste aanpak.

Betonvloer waterdicht maken met coating

Een betonvloer waterdicht maken kan met een coating op basis van epoxy of polyurethaan (PU). Een coating dringt niet in het beton zoals een impregneermiddel maar legt een soort filmlaag aan op het oppervlak. Deze laag is ondoordringbaar. Water en andere vloeistoffen krijgen zo geen kans het beton te beschadigen. Ook schoonmaken is zo geen probleem.

  • Epoxy coatings zien we veel op industriële vloeren die hoge eisen stellen aan waterdichtheid. Een dergelijke laag heeft nog een ander voordeel. Epoxy coatings zijn in hoge mate resistent tegen chemische stoffen. Vooral in de industrie is dit een belangrijke toegevoegde waarde.
  • PU-coatings komen we veel tegen in woningen. Ze hebben als grote voordeel dat ze niet vergelen door warmte (vloerverwarming) of zonlicht. Ze blijven dus langer mooi, zonder aan gebruiksgemak in te boeten.

Veel vloercoatings zijn als 2-componentenverf leverbaar. Dit betekent dat u voor het verven de twee componenten (verf en verharder) moet mengen. We raden deze soort vooral aan voor vloeren die zwaar belast worden.

Advies over vloercoatings

Ook andere soorten betonverf en vloerverf kunnen bestand zijn tegen vloeistof. We raden echter aan om dit vooraf te controleren. Nog beter is advies te vragen van Vloeren Coatings. Wij hebben vele jaren ervaring in het verven van betonvloeren en delen onze kennis graag met u. Gewoon even uw situatie uitleggen en u krijgt passend en gericht advies. Bel ons voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.