Werkwijzer en producten voor dak coaten

Een dak coaten met witte dakcoating is een slimme manier om energiekosten te laten dalen en tegelijk het leefklimaat binnenshuis te verbeteren. Ook verhoogt een witte dakcoating op een plat dak het rendement van daar aanwezige zonnepanelen. Hier leest u welke producten wij aanraden voor het coaten van een plat dak. Een dak coaten is niet moeilijk en kunt u zelf doen. De klus uitbesteden aan een schildersbedrijf kan natuurlijk ook. Advies nodig? Bel gerust!

Planning dak coaten

Afhankelijk van de grootte van het dak en het tijdstip waarop u begint, duren de werkzaamheden een tot twee dagen. Eerst moet het dak gereinigd worden, daarna brengt u twee lagen witte dakcoating aan. Houd rekening met de weersomstandigheden. Het dak moet droog zijn als u gaat verven. En hoewel de coating snel droogt, helpt het als het niet meteen gaat regenen na de klus. Let dus op het weerbericht.

Aanbevolen producten voor dak coaten

Inno Coatings Dakcoating: witte coating, bestaande uit speciaal gemodificeerde polymeren, die gebruikt wordt om bitumineuze dakbedekking (ook wel bitumen, dakleer of roofing genoemd) op platte daken warmtewerend te maken en te renoveren. De witte coating zorgt ervoor dat zonlicht gereflecteerd wordt. Inno Dakcoating is uitsluitend in wit leverbaar.

Een groot voordeel van dit product is dat het een 1-componentsverf is. Deze is gemakkelijk direct uit de pot aan te brengen. Voordien waren dakcoatings altijd 2-componentenproducten.

Inno Dakreiniger: schoonmaakmiddel voor het reinigen, desinfecteren en saneren van ondergronden die verontreinigd zijn met mossen, korstmossen, schimmels. Dakreiniger is niet milieubelastend en tast de ondergrond niet aan.

(tip) Lees de handleiding

Neem altijd de productinformatie van de coating door voordat u een dak gaat coaten. Hierin leest u alles over het aanbrengen van dakverf op bitumen, de benodigdheden, voorbehandeling, werkwijze en veel meer. Volg ook de instructies die bij de dakreiniger worden gegeven.

Dak coaten

Inspectie en voorbehandeling

Een dak coaten kan als de bitumen dakbedekking minstens een half jaar oud is. Controleer het dak op beschadigingen. Loszittende delen moeten worden verwijderd. Barsten en scheuren die groter zijn dan 0,8 mm dienen te worden afgedicht met een reparatiepasta.

Een primer is niet nodig, wel een geschikte dakreiniger. Inno Dakreiniger brengt u aan met een hogedrukspuit. Verdun met schoon water: 5-10 procent dakreiniger, de rest water. Laat dit twee uur inwerken en spuit het daarna weg. Staan er plassen, verwijder deze dan met een waterzuiger.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken met de dakreiniger raden we een hogedrukspuit aan. De dakcoating wordt aangebracht met een borstel, roller of spuit. Zet de roller op een steel. Denk verder aan afplaktape, indien nodig, en verfbakken.

Belangrijk om rekening mee te houden

  • Gebruik geen standaardverf voor bitumen, maar uitsluitend een gespecialiseerde dakcoating. Gewone betonverf kan hechtingsproblemen geven.
  • Breng de tweede laag pas aan nadat de eerste laag voldoende droog is. Meestal is dit na ongeveer 8 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Lage temperaturen verlengen de droogtijd.
  • Met 1 liter Inno Dakcoating kunt u ongeveer 4 m2 dak coaten.
  • Houd u aan de aanbevolen dikte. Te dik is niet goed, te dun evenmin.
  • Breng voor optimale bescherming en dekking minimaal twee lagen dakcoating kruiselings aan.
  • Een dak coaten doet u bij voorkeur bij een temperatuur tussen 5 en 25 graden. Dan is de coating het best verwerkbaar.
  • Bewaar dakcoating bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden. In ongeopende verpakking is Inno dakverf een jaar houdbaar.
  • Denk aan de veiligheid. Op een dak werken houdt altijd risico's in. Neem de nodige maatregelen. Wees voorzichtig als u bij de rand van het dak komt. Stel werkzaamheden uit als het hard waait.
  • We raden aan het dak jaarlijks te inspecteren en wanneer nodig bij te werken.
  • Een dakcoating valt onder chemisch afval. Breng resten dus naar de milieustraat in uw gemeente.

Dakcoating bestellen

Alle hierboven genoemde producten voor het wit coaten van een dak kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over daken wit verven, dakverf of dakcoatings, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.