Betonrot in garagevloeren: tips en advies

Betonrot is een serieus probleem dat de constructie en veiligheid van garagevloeren aantast. Een goed en tijdig gebruik van vloercoatings kan veel ellende voorkomen.

Betonrot is een algemene term die gebruikt wordt voor het aanduiden van beschadigd beton. Vaak spreekt men over de schade die is ontstaan vanuit de kern van het beton. Daar bevind zich bewapening. Zodra de stalen kern van het beton gaat roesten zal dit gaan uitzetten. Zelfs zo erg dat het beton gaat barsten. De brokstukken zullen los gaan zitten en indien u het probleem niet aanpakt, zal de schade aanzienlijk verergeren.

Uiteraard is het van belang dat het probleem van betonrot wordt opgelost voordat er verf overheen gesmeerd wordt. Vaak is hierbij de hulp van professionals nodig. Voor de hechting van coatings is een goed dragende ondergrond essentieel. 

Betonrot herkennen

Betonrot wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van niet deugdelijke cementmaterialen, en doordat het beton niet afdoende is beschermd met een laag coating. U kunt betonrot herkennen aan de volgende kenmerken: de verroeste bewapening is zichtbaar, afgebroken stukken beton, rood- of bruinkleurige vlekken op de vloer, scheuren in de vloer.

Betonrot in garagevloer aanpakken

Veel van de herstelwerkzaamheden aan betonrot kunt u zelf uitvoeren. U verwijdert de loszittende betondelen totdat u de "gezonde" stalen bewapening kunt zien. Vervolgens behandelt u de verroeste bewapening met een primer. Deze zorgt ervoor dat het roest wordt ingekapseld en dat verdere roestvorming wordt voorkomen. Tenslotte vult u de ontstane schade weer op met een epoxymortel. Zorg er voor dat u deze mortel zo glad mogelijk afstrijkt voor het beste resultaat. Is de vloer hersteld, brengt u vloercoating aan als beschermlaag.

Gebruik geen egaline voor uw garagevloer

Wij raden u aan de herstelwerkzaamheden absoluut niet met egaline uit te uitvoeren. De egaline dient namelijk lang te drogen en tevens is de toplaag niet poreus genoeg voor een goede aanhechting van de vloercoating.

Indien er sprake is van betonrot dan is het aan te bevelen dit zo snel mogelijk aan te pakken. Het is een klus die goed te doen is en u maakt uw vloer weer als vanouds. Tevens voorkomt u het verslechteren van de situatie en verdere beschadigingen aan uw garagevloer.

Voor vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier