Betonlook primer: waarom de primer zo belangrijk is

Om uw vloer een stoere betonlook te geven, is één product essentieel: de juiste betonlook primer. Een geschikte primer die op de goede manier is aangebracht bepaalt het succes van de schilderklus. We leggen uit waarom.

Onder betonlook verstaan we meestal een transparant geverfde vloer met het uiterlijk van beton of een andere steenachtige ondergrond. Het spreekt vanzelf dat je hiervoor een doorzichtige coating moet aanbrengen. De toplaag geeft hardheid en duurzaamheid, maar is "slechts" de afwerking. Wat eronder zit is minstens zo belangrijk: de betonlook primer.

Er zijn twee soorten primers:

  • Transparante 1-componentsprimers zoals Inno Vloerprimer 1K. Deze zijn bij uitstek geschikt voor een betonlook.
  • 2-componentenprimers zoals Inno Vloerprimer 2K. Deze zijn op zich ook tamelijk transparant, maar ook wat melkachtig. Deze worden aangeraden bij dekkende verf.

De Inno Vloerprimer 1K is bijzonder helder. Als je deze combineert met een toplaag van Inno Topcoat 2K Transparant, krijg je een perfect doorzichtige verflaag die de vloer een robuuste, industriële uitstraling geeft. Maar... het aanbrengen van primer en coating moet wel doordacht gebeuren.

Betonlook primer zonder rolbanen

Een bekend probleem bij het verven van vloeren is het ontstaan van rolbanen. Dit is niet mooi, zeker niet bij betonlook vloeren, want daarop is alles zichtbaar. De primer speelt hierin een grote rol.

De Inno Vloerprimer 1K vloeit heel mooi uit en laat vaak geen rolbanen achter. Toch kan dit wel gebeuren. Zie je na de eerste laag wel rolbanen, moet je niet meteen de Topcoat aanbrengen, maar een extra laag betonlook primer. Deze tweede laag haalt de rolbanen weg.

Doe je dit niet en breng je na de eerste laag met rolbanen toch meteen de Topcoat aan, krijg je de rolbanen er niet meer uit. De betonlook primer is dus erg belangrijk voor de uitstraling.

Hoeveelheid betonlook primer

Omdat je dus mogelijk twee lagen primer moet aanbrengen, is het verstandig hier bij het bestellen rekening mee te houden. Verder moet je ook altijd twee lagen doen als je een sterk zuigende ondergrond hebt, zoals een zandcementvloeren. Cementdekvloeren nemen veel primer op, en dan red je het niet met één laag Vloerprimer 1K.

Volg verder onze werkwijzer betonlook verven voor het beste resultaat.

Meer weten over het maken van een betonlook in je woonkamer, keuken, slaapkamer, winkel of kantoor? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.