Betonvloer egaliseren: waarom en hoe

Een betonvloer egaliseren is de beste manier om een strak en recht oppervlak te krijgen. Het is te vergelijken met het stucen van een muur. Er wordt een laagje egaline van enkele millimeters op de vloer aangebracht. Als dit droog is, heb je een rechte vloer.

Wanneer betonvloer egaliseren

Wanneer moet je een betonvloer egaliseren? Er kunnen verschillende redenen zijn. De belangrijkste is bij oneffenheden in het beton. Dit kan heel sterk zijn, zoals bij verzakkingen of minder zichtbaar. Ook als de betonvloer heel ruw is of van slechte kwaliteit is egaliseren een optie. Onze handleiding over vloercoatings vertelt ook meer over het egaliseren van vloeren.

Voor het beste resultaat adviseren we een betonvloer eerst te schuren en dan te voorzien van een 2-componentenprimer. Hierna kan de egaline erop. Egaline is een product dat te koop is in de bouwmarkt. De inhoud moet worden vermengd met water. De juiste mengverhoudingen staan op de verpakking. Let wel op. Een betonvloer egaliseren lijkt simpel, maar is het niet. Er kan veel mis gaan. Daarom adviseren we het uit te besteden aan vakmensen.

Egalinevloer afwerken met vloercoating

Nadat de egaline is uitgehard, wat enkele dagen tot een week duurt (reken 1 dag droogtijd per mm egaline), kunt u de vloer afwerken met een vloercoating. Een betonvloer verven na het egaliseren is altijd nodig. Egaline is namelijk erg gevoelig voor vlekken. Brengt u een hoge kwaliteit vloercoating aan, voorkomt u dat vet in de egalinelaag trekt en lelijke plekken achterlaat. Vloercoatings voor beton kunnen zowel transparant als in kleur worden geleverd.

Hebt u nog vragen over een betonvloer egaliseren, of wilt u weten welke coatings wij voor u aanraden, dan mag u ons altijd bellen: 06 268 392 79.