Betonvloer impregneren: waarop moet u letten

Gaat u een betonvloer impregneren, dan moet u weten waarom u dit moet doen, en wat het verschil is met beton coaten. Hier leggen we het uit.

Betonvloer impregneren: wat is dat?

Impregneren betekent dat u een product aanbrengt dat in het beton trekt. Het brengt een extra verharding aan, maakt het oppervlak beter bestand tegen krassen en andere beschadigingen, en verlengt de levensduur van het beton. Ook wordt het beton veel minder gevoelig voor vocht, warmte en diverse andere weersomstandigheden. Een betonvloer impregneren betekent ook dat je stof bindt. Je zult dus geen last hebben van een stoffige vloer.

Een betonvloer verven met een vloercoating of betonverf, betekent dat je een laag óp de vloer aanbrengt. De coating dekt af, maar trekt er niet in. Net als bij impregneren geef je de betonvloer extra bescherming. Het verschil is dat een impregneermiddel achteraf niet zichtbaar is, terwijl een coating een bepaalde kleur of glanslaag heeft. In de praktijk zien we ook dat een coating de vloer nog slijtvaster maakt en beter beschermt tegen het indringen van vuil.

Werkwijze betonvloer impregneren

Een betonvloer impregneren is niet moeilijk. Het kan gewoon met een roller, op dezelfde manier als je een vloercoating aanbrengt. Volg altijd nauwgezet de instructies. Sommige producten laten zich net iets anders verwerken.

Wel is belangrijk dat vooraf de zogeheten curinglaag is verwijderd. Dit is een beschermlaagje dat na het storten wordt aangebracht. Het dient ervoor om te snel drogen van het beton te voorkomen. Anders kunnen er scheuren ontstaan. De curinglaag (ook wel curing compound - zie onze handleiding voor vloercoatings) kan na ongeveer een maand worden verwijderd door de betonvloer te schuren. Overigens, als een vloer niet wordt geïmpregneerd, slijt de curinglaag op den duur vanzelf weg.

Het beste is om na het impregneren een vloercoating aan te brengen. Dit geeft dubbele bescherming en zorgt ervoor dat de betonvloer vele jaren mee kan.

Hebt u nog vragen over het impregneren van betonvloeren, of wilt u weten welke coatings wij aanraden, dan mag u ons bellen: 06 268 392 79.