Betonvloer repareren voor het verven

Een betonvloer repareren kan absoluut nodig zijn voordat u gaat verven. Om de hechting van vloercoatings te bevorderen moet u een mooi glad oppervlak hebben. Gaten, scheuren en oneffenheden horen daar niet bij. Als u deze niet verwijdert, blijven ze zichtbaar, ook na het coaten met een dekkende verf.

Een reparatie kost geld, maar betaalt zich op de lange termijn terug. Niet alleen financieel, maar ook in gemak. Een gerepareerde betonvloer is eenvoudiger te reinigen en sneller te verven. Gelukkig zijn kleine herstellingen gemakkelijk zelf uit te voeren met betaalbare producten.

Een bekend probleem bij beton is scheurvorming. Dit kan ontstaan door krimp en uitzetting, maar ook door zware belasting. Problemen ontstaan vaak waar  vloerdelen op elkaar aansluiten. Scheuren moeten hersteld worden. Anders worden ze almaar groter en dat leidt tot snelle slijtage. Op werkvloeren kan scheurvorming op den duur tot gevaarlijke situaties leiden.

Zelf een betonvloer repareren

Veel reparaties kunt u zelf uitvoeren, zeker als het om scheuren gaat. U moet de vloer vooraf stofvrij maken. Dit kan met een borstel. Ook stofzuigen helpt. Indien nodig kunt u de betonvloer schuren en ontvetten. Stof en vet hinderen reparatiemiddelen, maar ook vloerverf. Een schone vloer is beter te herstellen.

Een effectief middel voor kleine reparaties is staal- of polyesterplamuur. Dit moet u zo glad mogelijk afstrijken. Eenmaal droog geeft dit een extreem hard oppervlak en dan is het lastig bijschuren. Vandaar dat u het beter meteen goed doet. Zijn de problemen van uw vloer groter, kunt u de betonvloer behandelen met epoxymortel of cementgebonden middelen, al hebben de laatste een langere droogtijd.

Een product dat we graag aanbevelen is Inno Vloerfix. Dit is een 2-componentenplamuur op basis van epoxy. Inno Vloerfix hecht zeer goed, is krimpvrij, gemakkelijk te schuren en kan tegen zware belasting. Dit product kan gebruikt worden voor gaten kleiner dan een vuistgrootte.

Reparatiemiddelen voor beton

Epoxymortel leidt tot een duurzame vloer. De mortel kunt u ook in bedrijfsruimtes toepassen waar voertuigen zoals heftrucks rijden. Epoxymortels worden gemaakt op basis van twee kunststofcomponenten. Ze hechten uitstekend op schoon beton en krimpen niet bij uitharding. De laagdikte is ook niet al te groot.

Cementgebonden mortels, ook wel PCC-mortels, beschermen de wapening van het beton. U kunt deze producten gebruiken voor een grotere betonvloer reparatie. Daarnaast zijn er cementgebonden gietmortels: vloeibare mortels die heel sterk zijn maar nauwelijks krimpen.

Gebruik voor scheuren en kleinere beschadigingen geen kit en evenmin egaline, want deze weinige poreuze middelen kunnen een hechting van de verflaag in de weg staan.

Betonrot: voor experts

Behalve aan het oppervlak kan er ook binnenin het beton een probleem zijn. Betonrot is berucht. U herkent dit aan bewapening die bloot ligt of randen die afbrokkelen. Laat zulke reparaties over aan vakmensen. Die kunnen ook de ernst van het probleem beter beoordelen.

Voor het verven van betonvloeren verwijzen we graag naar onze werkwijzer.

Meer weten over het repareren en van betonvloeren? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten en beantwoordt graag uw vragen over vloercoatings. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.