Egalinevloer schuren: waarom en hoe

Een egalinevloer schuren voordat er een vloercoating wordt aangebracht is haast altijd onvermijdelijk. Hieronder vertellen we waarop je moet letten.

Een vloer egaliseren met egaline betekent dat oneffenheden worden weggewerkt. Is de egaline eenmaal droog heb je een mooie, strakke, egale vloer. Dat is belangrijk voor de verdere afwerking. Maar kies je bij het afwerken van de egalinevloer voor een vloercoating, dan moet het oppervlak wel opgeruwd worden. 

Egaline kan geleverd worden in verschillende gradaties van hardheid. Hoe harder de egaline, hoe meer er geschuurd moet worden. Informatie over de hardheid is te vinden op de verpakking. Vraag er anders naar bij degene die de egaline levert of verwerkt. Het is aangeraden om het egaliseren zelf uit te besteden aan professionals. Schuren is iets wat ook een handige doe-het-zelver kan. Onze handleiding voor vloercoatings vertelt meer over vloeren schuren.

Hoe moet je een egalinevloer schuren?

Het schuren van egaline is belangrijk voor de hechting van de vloercoating. De vloer moet licht mat geschuurd worden. Dit doe je met een korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. We spreken dan meestal over een fijne korrel. Goede resultaten zien we met schuurpapier korrel 120 of 160. Zodra het oppervlak er enigszins mat of dof gaat uitzien, heb je meestal voldoende geschuurd. Bij twijfel is het altijd mogelijk om ons te benaderen voor advies.

Het schuren doe je met een parketschuurmachine (Woodboy). Deze kan je huren bij bouwmarkten en verhuurbedrijven voor gereedschap. Volg de instructies die ze erbij geven.

Wat als je egaline niet schuurt?

Ga je een egalinevloer niet schuren, dan kan de primer moeilijk hechten op de vloer. Dit heeft grote gevolgen voor de coating, want ook de toplaag zal dan onvoldoende blijven zitten. Kortom, de vloercoating zal dan losraken. Daarom is het schuren van egalinevloeren in elke situatie aanbevolen.

Na het schuren kan de vloeren verder worden afgewerkt met een primer en vloercoating. Onze werkwijzer voor egalinevloeren verven vertelt welke producten we aanraden.

Meer weten over een egalinevloer schuren? Bel Vloeren Coatings voor gericht advies, telefoon 06 26 839 279.