Grindvloer egaliseren: waarom en hoe

Een grindvloer egaliseren kan een belangrijke voorbereiding zijn op het aanbrengen van een vloercoating of ander type vloerbedekking. Het is zeker niet altijd nodig, maar soms wel. Dan is het belangrijk te weten welke soort grindvloer je hebt.

Grindvloeren egaliseren doe je als er sprake is van grote oneffenheden, niveauverschillen of ernstige beschadigingen. Door het oppervlak egaal te maken, wordt het geschikt voor verdere afwerking, bijvoorbeeld met een vloercoating, laminaat, linoleum of andere vloerbedekking. Dit gebeurt met egaline, een product dat te koop is bij de bouwmarkt en met water vloeibaar wordt gemaakt. Nadien moet het enkele dagen uitharden, waarna de vloer afgewerkt kan worden. Lees meer over egaliseren in onze handleiding voor vloercoatings.

Aandachtspunten grindvloer egaliseren

Bij het egaliseren van een grindvloer is het belangrijk om te weten of de vloer gesloten (of geseald) is, dan wel open van structuur. Je komt daar gemakkelijk achter. Doe wat water op de vloer en kijk wat er gebeurt. Vormt het water een plasje dat je makkelijk kan opdoen, dan is het een gesloten grindvloer. Bij een open grindvloer trekt het water in de vloer.

Bij een gesealde grindvloer kun je vrij eenvoudig 2-3 mm egaline aanbrengen om je vloer helemaal egaal te krijgen. De egaline kan niet wegzakken want het oppervlak is voorzien van een beschermende toplaag.

Bij een open grindvloer zakt de egaline wel tussen de steentjes. Dit maakt het egaliseren van een open grindvloer tot een lastig karwei. Het is hierbij goed om te bedenken dat het verbruik van egaline hierdoor een stuk hoger is dan bij gesloten grindvloeren.

Egalisatie grindvloer uitbesteden

Een grindvloer egaliseren is nooit gemakkelijk. Heb je er geen ervaring mee, raden we zeker aan dit uit te besteden aan professionals. Het is precies werk dat deskundigheid vraagt, en dit geldt in het bijzonder bij open grindvloeren. Zelf een vloercoating aanbrengen is gemakkelijker. Lees hiervoor onze werkwijzer grindvloer verven.

Meer informatie nodig over het egaliseren, reinigen of verven van grindvloeren? Wij vertellen graag welke reinigingsmiddelen en vloercoatings hiervoor geschikt zijn. Bel gerust: 06 26 839 279.