Houten vloer lakken: zo pak je het aan

Een houten vloer lakken kan met een transparante coating, maar ook met dekkende verf. Hieronder vertellen we welke opties er zijn, en hoe je de klus aanpakt.

Houten vloeren heb je in meerdere soorten. Parketvloeren zijn populair en komen we tegen in alle soorten huizen, appartementen en gebouwen, maar ook planken zien we geregeld. Hout heeft een speciale, aardse uitstraling. De meeste mensen willen die graag behouden. Vaak kiezen ze bewust voor een houten vloer. Het is warm en gezellig.

Hout is echter organisch materiaal dat "leeft": het wordt sterk beïnvloed door temperatuur en vocht, krimpt, zet uit en kan zelfs rotten. Ga je een houten vloer lakken, moet je met al deze mogelijkheden rekening houden. Je moet een coating gebruiken die goed beschermt, maar ook het karakter van hout bewaart.

Twee soorten vloercoatings voor hout

Er zijn voor het lakken van hout twee opties:

  • Transparant lakken met Inno Houtenvloer Coating.

Over deze verf zijn we erg enthousiast. Veel mensen vinden een vloer op zijn mooist als deze pas geschuurd is. Het sterke van deze coating is dat precies dit effect behouden blijft. De vloer verdonkert niet. Het is bijna alsof je naar een onbehandelde vloer kijkt. En toch heb je er jaren plezier van, want de verf is heel sterk en beschermt langdurig. Inno Houtenvloer Coating is 2-componentenverf. De twee componenten moeten dus voor gebruik mechanisch gemengd worden.

  • Dekkend verven.

Dit betekent dat je een kleur aanbrengt waaronder het hout verdwijnt. Reliëf blijft echter zichtbaar. We zien deze oplossing vaak bij planken, die door veel mensen wit worden geverfd. We hebben twee producten die we hiervoor aanraden. Inno Topcoat 1K Kleur vergeelt niet en past in de meeste woonkamers. Heb je een houten vloer die zwaar wordt belast, adviseren we het nog iets sterkere broertje, Inno Topcoat 2K Kleur.

Houten vloer lakken in een notendop

  • Begin met het schoonmaken van de houten vloer. Gebruik hiervoor een dweil en een geschikte vloerreiniger.
  • Schuren is standaard bij het coaten van de meeste vloeren, en al helemaal bij hout. Gebruik een parketschuurmachine, te vinden bij verhuurbedrijven van gereedschap en bouwmarkten. Eerder geverfde vloeren schuur je met korrel 100, nieuwe vloeren met 160.
  • Verwijder alle stof. Plak randen en plinten af.
  • Een primer kan nodig zijn bij sterk zuigende, niet eerder behandelde houtsoorten als beuken, vuren en essen. Bel ons voor advies, als je niet goed weet wat je moet doen.
  • Breng hierna de eerste laag vloercoating aan, een dag later gevolgd door de tweede laag. Bij Inno Houtenvloer Coating kan de tweede laag vaak al na vier uur.
  • Gebruik bij 2-componentenverf een nieuwe roller voor elk verflaag. Meng nooit meer dan nodig voor één laag of dan je in een uur kunt aanbrengen. Volg het aanbevolen verbruik. Dan weet je dat je niet te dik, maar ook niet te dun smeert.

Onze werkwijzer houten vloer verven geeft nog meer details voor eens succesvolle aanpak.

Meer weten over houten vloeren lakken? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.