Houten vloer verven met betonverf

Een houten vloer verven met betonverf: het klinkt als iets dat niet gaat. Toch is het prima te doen, als je de juiste producten gebruikt. Hieronder vertellen we welke vloercoatings je op houten vloeren kunt gebruiken.

We komen in woningen veel soorten houten vloeren tegen: eikenhout, essen, beukenhout, grenen, vurenhout. De lijst is lang. Al dat hout heeft als eigenschap dat het gevoelig is voor vocht en temperatuur. Een vloercoating moet hiermee rekening houden. Daarom is het belangrijk dat je voor houten vloeren verf gebruikt die voorkomt dat vocht in het hout dringt, maar ook elastisch genoeg is om mee te bewegen met krimp en uitzetting van het hout.

Betonverf lijkt niet geschikt voor hout, want de naam zegt al dat deze verf voor beton is. Maar er is ook betonverf die op meerdere soorten ondergronden kan worden toegepast, omdat ze de eigenschappen hebben die we hiervoor beschreven. Hier volgen er een paar.

Houten vloer verven met betonverf: aanbevolen producten

Inno Houtenvloer Coating: 2-componenten toplaag voor houten vloeren die normaal belast worden. Kan worden geleverd in (naar keuze) kleurloos transparant, grey wash en white wash. Ook geschikt voor het behandelen van (antieke) meubels. De natuurlijke uitstraling van hout blijft behouden, omdat de coating vrijwel onzichtbaar is en het hout door de coating niet donkerder wordt. Bij de matte variant ziet het eruit alsof het hout onbehandeld is, maar ondertussen is het wel ultiem beschermd. Het is een watergedragen 2-componenten vloercoating op basis van polyurethaan, alleen voor binnen.

 

Inno Vloerprimer 1K: transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Het wordt toegepast als eerste (grond)laag op een onbehandelde ondergrond. Een primer zorgt voor een uitstekende hechting tussen de ondergrond en de toplaag en vermindert de zuiging van de ondergrond. Vloerprimer 1K is geschikt voor vrijwel alle ondergronden, ook hout. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

 

Inno Topcoat 1K Kleur: dekkende 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Het is een zeer universele vloercoating die als toplaag op vele soorten vloeren aangebracht kan worden. Geschikt voor beton en andere steenachtige ondergronden, maar ook voor hout. Het is een watergedragen en oplosmiddelvrije coating op basis van alifatische acrylaten. Daarmee is deze coating ook geschikt voor vloeren met vloerverwarming. De verf vloeit mooi uit, is gemakkelijk verwerkbaar en geeft een strak eindresultaat.

 

Houten vloer verven met betonverf: tips voor een topresultaat

Voor het aanbrengen van betonverf op hout hebben we de volgende adviezen:

  • Vloeren nemen veel vet en vuil op. Vaak is dit niet zichtbaar met het blote oog. Betonverf en andere vloerverf hecht alleen op een schone ondergrond. Gebruik daarom een krachtige ontvetter om de houten vloer schoon te maken. Wij adviseren Inno Vloerreiniger.
  • Voor de hechting van de vloercoating is het belangrijk dat het hout wordt geschuurd. Dit kan met een parketschuurmachine. Begin met korrel 100 voor eerder behandelde vloeren. Nieuwe houten vloeren kunnen worden geschuurd met korrel 160.
  • Zit er een oude verflaag op het hout? Het is het beste om deze eerst te verwijderen, zeker als niet duidelijk is om wat voor verf het gaat. Verf verwijderen van houten vloeren doe je met een schuurmachine.
  • Op zoek naar extra veiligheid op bijvoorbeeld een houten trap? Het is mogelijk om antislipkorrels aan te brengen in de verf. Meng deze dan in de voorlaatste laag, en werk daarna af met een laag zonder antislip. Op verzoek kunnen wij het antislipzand al in het product mengen.
  • Een houten vloer verven met betonverf geeft het mooiste en meest slijtvaste resultaat als er twee lagen topcoating worden aangebracht. Een primer, voor zover nodig, kan in één laag.

Meer weten over houten vloeren verven met betonverf?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor houten vloeren en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.