Zelf je houten vloer verven

Wil je je houten vloer verven, is de eerste vraag: wie gaat dat doen? Natuurlijk kun je het schilderwerk overlaten aan een professionele huisschilder. Toch is dat niet per se nodig. Zelf je houten vloer verven is namelijk niet zo moeilijk.

Inspecteer en repareer

Ga eerst na in welke conditie je vloer zich bevindt. Is er veel slijtage? Zijn er reparaties nodig? Je zult in dat geval mogelijk een houtvulmiddel nodig hebben. Zorg ervoor dat alles hersteld is voordat je verder gaat. Onze handleiding voor vloercoatings vertelt meer over herstellen en voorbehandelen.

Bedenk welk effect je wilt bereiken

Hoe moet je houten vloer eruit komen te zien? Wil je de natuurlijke uitstraling van het hout bewaren? Of ga je liever voor een kleur? In het laatste geval: welke kleur past in jouw interieur? Wees gerust, voor onze vloercoatings zijn alle kleuren mogelijk.

Bestel vloerverf en reinigingsmiddelen

  • Ga je voor een transparante oplossing, kies dan Inno Houtenvloer Coating. Deze beschermt je vloer optimaal, maar laat het hout eruit zien alsof het pas geschuurd is. Het effect is heel mooi.
  • Kies je voor dekkende verf, adviseren we Inno Topcoat 1K Kleur. Deze komen we in veel woningen tegen. Wordt de vloer zwaar belast, kan je voor het sterkere broertje Inno Topcoat 2K kleur gaan.
  • Denk ook aan benodigdheden zoals een roller, afplaktape en een verfbakje. Bestel ook een krachtige ontvetter. Huur een parketschuurmachine bij de bouwmarkt of het verhuurbedrijf van gereedschap.

Maak de vloer goed schoon

Met een schoonmaakmiddel als Inno Vloerreiniger verwijder je snel en veilig al het vuil en vet dat hechting van de coating kan tegenhouden. Grondig en diep reinigen is een must.

Houten vloer altijd schuren

Een houten vloer moet je vooraf altijd schuren. Sla deze stap niet over! De verflaag blijft dan veel beter zitten. Korrel 100 geeft meestal een prima resultaat. Voor nieuwe vloeren is korrel 160 geschikt. Ruim na het schuren al het stof op. Plak plinten en randen af met een sterke afplaktape.

Houten vloer verven

Breng vervolgens de vloercoating aan. Gaat het om 2-componentenverf, meng dan niet meer dan je in een uur kunt verwerken. Let op het verbruik: verf mag niet te dik, maar ook niet te dun worden aangebracht. Breng altijd twee lagen voor een goede dekking. Let op de droogtijden om te bepalen wanneer je de tweede laag kunt doen. Volg altijd onze werkwijzer houten vloer verven.

Meer weten over houten vloeren verven of de juiste houtverf voor vloeren? Bel Vloeren Coatings voor advies op maat, telefoon 06 26 839 279.