Laminaat schilderen: hoe je dat?

Kun je laminaat schilderen? Ja! Maar… doe het niet met gewone vloerverf. Voor laminaat gebruik je voor een goed resultaat speciale kunststof- of laminaatcoating. Dat heeft meerdere voordelen. We leggen het hier uit.

Laminaat is een sterk en duurzaam product dat je niet snel beschadigt. Ook slijtagesporen laten lang op zich wachten. Maar uiteraard is het mogelijk dat je vindt dat de kleur niet (meer) bij de inrichting past. Laminaat vervangen is kostbaar en een hoop gedoe. De snelste en goedkoopste manier is om de vloer dan in een andere kleur op te frissen, is door het eenvoudig te schilderen.

Gebruik laminaatcoating

Laminaat schilderen met gewone betonverf is niet aangeraden. Omdat laminaat een kunststof bovenlaagje heeft, is de hechting meestal onvoldoende. Ook een primer aanbrengen heeft geen zin, want die kan niet doordringen in de ondergrond.

De oplossing is een speciale kunststofcoating of een laminaatcoating. Deze verfsoort is speciaal ontwikkeld voor hechting op de specifieke kunststoflaagjes van laminaat en vergelijkbare vloeren. Het grote voordeel van Inno Laminaatcoating is dat je geen primer of grondlaag nodig hebt. Het enige wat je moet doen is de coating in twee lagen aanbrengen en je hebt weer jaren plezier van je vloer.

Voorbehandeling laminaat schilderen

Er is wel een voorbehandeling nodig. We raden hiervoor het gebruik van stripzeep aan: een speciale ontvetter zoals Vloerstripper. Je gebruikt die gewoon met een dweil en water. De stripzeep haalt de waslaag van de oppervlakte weg waardoor je een zeer goede hechting krijgt.

Mocht het nu zo zijn dat er veel krassen in je laminaatvloer zitten, dan is schuren wel een oplossing. Licht schuren met korrel 180 haalt de kleine krassen uit de vloer. Het schuren is niet noodzakelijk als de vloer geen krassen vertoont, maar reinigen is wel altijd nodig. In onze handleiding voor vloercoatings lees je meer over schuren.

Laminaat schilderen met vloercoating

De eerste laag van de coating breng je aan na het schoonmaken, de tweede laag de volgende dag. Om twee lagen te schilderen ben je per vierkante meter ongeveer 7 euro kwijt. Voor 10 m2 heb je ongeveer 1 kg vloercoating nodig. Het gaat hierbij om 2-componentenverf, waarbij de inhoud van de blikken A en B direct voor gebruik gemengd moeten worden. Meng nooit meer dan je in een uur kunt verwerken en denkt nodig te hebben. De potlife van laminaatcoating is 1 uur: dat wil zeggen dat de verf na een uur niet langer geschikt is om te brengen. Volg altijd onze werkwijzer laminaat verven.

Na de laatste laag is het beter om de vloer 24 uur te laten rusten. Hierna kun je hem weer gewoon gebruiken. De coating wordt in de 3-4 dagen nadien nog wel harder. Pas goed op met het schuiven van zware spullen de eerste paar dagen.

Wil je persoonlijk advies over laminaat schilderen of opknappen, bel ons dan voor meer informatie: 06 268 392 79.