Linoleum herstellen

Linoleum herstellen is soms hard nodig. De ene keer omdat de beschadiging je stoort, de andere keer omdat je er een vloercoating overheen wil zetten. Gelukkig is het repareren van linoleum, vinyl of andere kunststofvloeren niet moeilijk.

Wat we hier schrijven over linoleum herstellen is ook van toepassing op vinyl, pvc en op linoleum van het merk Marmoleum. Hier lees je meer over marmoleumvloeren verven.

Krassen in linoleum herstellen

Beschadigingen van kunststofvloeren ontstaan vaak bij verhuizingen of wanneer er spullen verplaatst worden. Meestal gaat het dan om krassen. Een van de eenvoudigste manieren waarop je beschadigd linoleum kunt herstellen is door het oppervlak te schuren. Dit zorgt ervoor dat de kras minder zichtbaar wordt en in het geheel wordt opgenomen.

Gaat het om diepere kras, dan kan je met het schuursel een vulmiddel maken. Meng het met een 2-componenten kunststofcoating, maak er een papje van en vul de beschadigde plek. Nadat het vulsel hard is geworden, moet je het eventjes glad schuren. Een alternatief is het gebruik van Inno Vloerfix, een sneldrogende 2-componentenplamuur die ook toepasbaar is op linoleum.

Vloercoating na linoleum herstellen

Is de reparatie uitgevoerd, kun je de vloer in een dekkende vloercoating schilderen. Als je de kleur van de vloer wil houden, is kleurloos transparant afwerken ook mogelijk. Mat geschuurde stukken nemen na het schilderen weer een effen glanslaag aan.

Als de vloer geschilderd gaat worden met kunststofcoating, moet de ondergrond wel eerst gedweild worden met een stripzeep. Hierdoor lost de oude waslaag op en krijgt de coating een veel betere hechting. Volg bij het verven van linoleum altijd de werkwijzer linoleum verven.

Meer weten over Marmoleum of linoleum herstellen? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.