Linoleum trap verven: zo doe je dat

Een linoleum trap verven doe je vaak niet vanwege slijtage. Linoleum is erg duurzaam. Ook na vele jaren zit het materiaal nog goed vast en zijn er geen of weinig beschadigingen. Het probleem is vooral dat de kleur of het patroon uit de tijd is. Linoleum verven is dan een oplossing.

Er zijn vloerleveranciers en schilders die denken dat je linoleum en Marmoleum (een merknaam van Forbo) niet met verf kunt behandelen. Dit is in zoverre waar dat gewone vloerverf meestal niet hecht op kunststof zoals linoleum. Met een speciale linoleumverf of kunststofcoating lukt het echter wel. Dit soort coatings is speciaal ontwikkeld voor dit type ondergrond. Alle RAL-kleuren zijn bovendien mogelijk, dus kan je de trap de uitstraling geven die je wenst. Wel gaat het altijd om effen kleuren. Dit betekent dat alles strak in één kleur wordt geschilderd.

Werkwijze linoleum trap verven

Het schilderen van een linoleum trap is niet moeilijk. Omdat de kunststofcoating een 2-componentenverf is moet je er wel op letten dat alles wat je mengt maximaal twee uur goed blijft. Heb je een grotere hoeveelheid dan voor een laag nodig, kun je de helft van potje A met de helft van pot B mengen en later pas de andere twee helften. Zo kun je rustiger werken.

Als voorbereiding maak je de trap schoon met een stripzeep. Wij adviseren de Inno Vloerstripper. Deze haalt het waslaag wegje en maakt de ondergrond grondig schoon. Je doet dit met een dweil, een keer met stripzeep, een keer zonder. Wanneer de linoleum trap droog is kan er geschilderd worden. Zwarte stootranden kunnen gewoon mee geverfd worden.

Hoeveel coating heb je nodig?

Voor een strak en duurzaam resultaat adviseren we altijd twee lagen aan te brengen. De tweede laag breng je een dag na de eerste aan. Voor een gemiddelde gesloten trap heb je meestal twee kg kunststofcoating nodig: een kg per laag. Volg verder altijd de werkwijzer linoleum verven.

Meer weten over Marmoleum schilderen of linoleum verven? Bel Vloeren Coatings voor vrijblijvend persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.