Plavuizen behandelen met vloercoating

Plavuizen behandelen met vloercoatings is ervoor zorgen dat deze tegels er weer lang tegen kunnen. Echter, ga je de plavuizen dekkend verven, is het goed te beseffen dat vloercoatings een effen kleur geven en je het oorspronkelijke uiterlijk van de tegel niet meer ziet.

Plavuizen en tegels zijn begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Van oorsprong is een plavuis echter een speciaal type tegel. We spreken van plavuizen als het gaat om een vlakke, meestal vierkante vloertegel van klei of porseleinaarde. Ze zijn hard en veelal rood (terracotta) of grijs van kleur. Geglazuurde plavuizen zijn in meer kleuren verkrijgbaar. Een plavuis is meestal niet zo groot, vaak maar 20 x 20 cm, en minder glad en recht dan de meeste fabriekstegels.

Plavuizen behandelen: stap voor stap

Plavuizen behandelen met vloercoating is niet moeilijk, maar moet wel doordacht gebeuren. Belangrijk is om eerst te bepalen welk type plavuis het is:

  • Harde plavuizen
  • Geglazuurde plavuizen
  • Poreuze plavuizen

Je kunt dit testen door een beetje water over de vloer te sprenkelen. Trekt het water in de ondergrond, heb je een poreuze plavuis. Blijft het water erop liggen is het een harde of geglazuurde. Dit noemen we ook vloeistofdichte plavuizen.

  • Voor poreuze plavuizen kies je een 2-componentenprimer als grondlaag. Deze kan je tien uur later overschilderen met een vloerverf. Een tweede laag is voor de volgende dag.
  • Voor harde en geglazuurde plavuizen gebruik je een speciale tegelprimer. Deze breng je zeer dun aan. Na een uur moet de eerste laag coating erop. De tweede laag doe je een dag later.

Met welke vloercoatings kan je plavuizen behandelen?

Welke vloercoating je gebruikt voor een plavuizenvloer is, afgezien van de primer, vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Volg altijd onze werkwijzer plavuizen verven. Ons advies is om een polyurethaan coating aan te brengen op plavuizen die veel zonlicht krijgen en eventueel vloerverwarming hebben. Dit soort verf is bestand tegen UV-licht en warmte. Is dit niet belangrijk, kun je een epoxy coating aanbrengen.

In het algemeen raden we aan om 2-componentenproducten te gebruiken als een vloer veel gebruikt wordt en je extra duurzaamheid wenst.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het behandelen van plavuizen en tegelvloeren, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.