Plavuizen egaliseren

Als we spreken van plavuizen egaliseren, hebben we het eigenlijk over een complete tegelvloer en niet over één plavuis. Een plavuizenvloer kan je prima egaliseren, maar je moet wel wat voorwerk doen. Volg hierbij de werkwijze hieronder, of besteed het uit aan vakmensen.

Plavuizen egaliseren betekent feitelijk dat je de plavuizenvloer verruilt voor een egalinevloer. De plavuizen verdwijnen immers onder een laag egaline.

Plavuizen egaliseren: zo doe je dat

Bij het egaliseren van plavuizen moet de tegelvloer eerst geschikt worden gemaakt voor een egalinelaag.

Deze voorbehandeling gaat als volgt:

  • Tegels opruwen met een boenmachine met een schuurschijf korrel 24
  • Losse delen en stof verwijderen door te stofzuigen
  • Vloer naspoelen met schoon water en goed laten drogen
  • Hier moet je een 2-componentenprimer aanbrengen. Deze is nodig om de egaline goed te laten hechten.

Na het voorwerk moet je gaan kiezen welke egaline je op de vloer gaat gebruiken. Dit heeft te maken met het eindgebruik van de vloer. Er zijn meerdere soorten op de markt. Laat je goed voorlichten.

De egaline wordt op de behandelde tegels gegoten en met een spatel uitgevlakt. Ook wordt de egaline nagerold met een prikroller zodat de laag overal uitvloeit en je geen ophopingen krijgt. Dit is heel secuur werk. Nogmaals ons advies: het is aanbevolen om plavuizen egaliseren uit te laten voeren door professionals.

Vloercoatings en egalinevloeren

De egaline wordt na droging altijd afgewerkt, bijvoorbeeld met een vloercoating. Volg hierbij onze werkwijzer egalinevloeren verven. Houd rekening met de droogtijd. Deze bedraagt 1 dag per gestorte millimeter. Dus een egalinelaag van 3 mm heeft drie dagen nodig.

Om de toplaag goed te laten hechten, is het zaak eerst een primer aan te brengen. Een 1-componentsprimer maakt de ondergrond niet donkerder en laat geen zichtbare rolbanen achter. Dit is ideaal als je een betonlook wil. Je kunt hierna afwerken met een transparante PU-coating.

Wil je dekkend afwerken, gebruik je het best een 2-componentenprimer. In woonruimtes adviseren we een PU-coating op kleur voor de afwerking. Deze is beter bestand tegen zonlicht en vergeelt ook niet door vloerverwarming.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het egaliseren van plavuizen en tegelvloeren, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.