Tegelverf in de badkamer

Tegelverf in de badkamer: helaas gaat het vaak fout. We horen geregeld verhalen van verflagen die snel loslaten. Met de juiste werkwijze en producten is het echter niet moeilijk om de badkamertegels van een mooie, slijtvaste vloercoating te voorzien. Lees hier hoe tegels verven in de badkamer moet worden aangepakt, en hoe u problemen kunt voorkomen.

Als tegelverf in de badkamer niet hecht...

Heel vervelend is dat: je hebt de badkamer geverfd en de coating laat al na een paar weken of maanden los. Je zou haast denken dat tegels verven niet kan.

Tegelverf in de badkamer aanbrengen is eigenlijk niet het grootste probleem. Datgene wat vaak leidt tot loslatende verf op vloertegels is een fout in de voorbehandeling. Hiermee bedoelen we alles wat je doet voor je de toplaag erop smeert.

Op tegels in badkamers vinden we haast altijd vet en vuil. Dat vet komt veelal van onze huid. Zelfs al poets je een badkamer elke dag, het is met gewone middelen nooit helemaal weg te krijgen. Een deel blijft ook achter in de voegen tussen de tegels. Vet en vuil zijn grote obstakels voor de hechting van tegelverf.

Schoonmaken en primer aanbrengen

Badkamers met tegelvloeren moet je dus eerst goed schoonmaken. Doe dat liever niet met een middel dat ammoniak bevat. Ook schoonmaakazijn is niet altijd doeltreffend. Het beste is een speciale ontvetter die de vloer op verf voorbereidt.

Kan de tegelverf er gelijk op na de schoonmaakbeurt? Nee. Om de tegels klaar te maken voor een duurzame vloercoating moet er eerst een primer op. In badkamers zien we meestal niet-poreuze tegels. Vaak zijn ze geglazuurd. Blijven waterdruppels er op liggen, dan zijn de tegels niet poreus. In zulke gevallen heb je een speciale tegelprimer nodig. Een gewone primer hecht er niet op.

Wie wel poreuze tegels in de badkamer heeft, gebruikt het best een 2-componentenprimer. Water trekt in de tegels als deze poreus zijn. De combinatie van ontvetten en de juiste primer aanbrengen maakt de vloer geschikt voor de tegelverf.

Tegelverf badkamer

Aanbevolen tegelverf in de badkamers

Primer voor de hechtlaag:

  • Op niet-poreuze tegels: Inno Tegelprimer (let op: deze moet flinterdun worden aangebracht, waarna de eerste laag coating er na een uur op moet!)
  • Op poreuze tegels: Inno Vloerprimer 2K

Afwerken kan met:

Vloercoatings aanbrengen, stap voor stap:

  • Maak de vloer grondig schoon met een speciale ontvetter zoals Inno Vloerreiniger
  • Breng met een doek een dun laagje Tegelprimer aan (niet poreuze tegels) óf met een roller een laag Vloerprimer 2K
  • Breng de eerste afwerkingslaag aan. Bij niet poreuze tegels moet dit uiterlijk een uur na het aanbrengen van de Tegelprimer, bij poreuze tegels een dag later.
  • Na 24 uur kan de tweede afwerkingslaag worden aangebracht.

Voor meer details, verwijzen we je naar onze werkwijzer vloertegels verven.

Meer weten over tegelverf in de badkamer?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor tegelvloeren en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.